Nu sipprar …

... morgonens fukt ner på fönsterrutorna och kvällarna här ute på landet kräver pannlampa. Eller åtminstone reflex, så får man tränga in sig så gott det går längs den lilla, ja, faktiskt näst intill obefintliga, vägrenen, när billyktor blixtrar till. En och annan kör ännu förbi även om lugnet lagt sig när semesterveckor mest är ett minne blott och skolorna åter samlat sina elever. Men vi är några som håller stånd mot den daggvåta och mörka augusti. Några som fortsatt får njuta härliga sommardagar mitt i grönska, "kolunk" och vattenblänk. Förresten; på vår lilla väg, med några lätträknade hushåll, har kanske hälften genom åren bosatt sig permanent. Det är som om det finns en längtan att komma ut på landet. Kanske rent av ett behov. Men där är vi förstås alla olika. Jag väljer att berika min tillvaro med att kunna smita in till "metropolen" under den mörkaste höst och kallaste vinter. Titta ut till landet några dagar då och då där emellan och sedan ta min tillflykt hit på nytt när ljuset börjar "härja" allt mer ogenerat. Jag mår helt enkelt bra av att få lite stadspuls vintertid och sedan vårens första fräknar bland kossor och saltstänkta vindar.

Här har plockats frukt och bär i uppsjö. Vi har varvat fikon royal med björnbärspaj, peachcobbler, röda vinbär och plommonmos, och sedan fryst in för att kunna göra mer av alla härligheter tills tiden är inne för ny skörd. Ett och annat har förstås slunkit ner på direkten. En nyplockad, solvarm, saftig persika ... hm, det känns lyxigt. Rönnbären är inte heller de direkt blygsamma i år. Alldeles översållat med små klarröda bär på massor av träd. Lite olycklig kombo dock att detta bär som lär vara så dundernyttigt samtidigt är så rackans beskt och surt.

Jag skyndar barfota genom trädgården den tidiga augustikvällen när kossorna stannar till en stund utanför. En känsla av alla sommarlov här ute tar tag i mig. Barfota i sommarkvällen och kossornas rogivande lunk i hagen intill ...
Vi har haft några somrar nu som hönsfarmare i väldigt liten skala. Känner kanske inför stundande höst att vi är färdiga med det för denna gång, så nu har vi startat upp ett "LFF-hem". Våra små kacklisar har fortsatt sin hönsgård och sitt lilla hönshus och vi ser till att de alltid har påfyllt med mat och vatten. Skillnaden är att nu lever de både Lyckligt och Fritt, men samtidigt lite Farligt. De får gå in och ut som de vill, dag som natt. Både räv och rovfågel cirkulerar runt och över oss och vi trodde kanske är dagarna för de små sprättisarna var räknade. Men var morgon kommer de fortsatt lyckligt springandes allihop. Möter oss i dörren när vi startar dagen.
Livet på landet ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 × = two