Lat söndag

dsc_6352Jag njuter med gott samvete av att ta en lat söndag uppkrupen i sköna soffan. Gofika, fler än en, och Maeve Binchys "Firefly Summer" inom räckhåll. Med Maeve tar jag mig till platser och miljöer där jag mår gott av att vara. Sköna soffan är också en sådan plats denna dag, när himlen och allt regn gör den grå och mörk där utanför. Inne lyser vi upp med ledslingor och stearinljus.
Det känns rofyllt att tillåta sig. Nu var det rätt länge sedan sist. Jag lägger ifrån mig boken en stund, lutar mig tillbaka, blundar och känner doften av stearin. Nästan så man förnimmer lite jul. Men det är ju ett tag till. Så tar jag fram ritningarna på sommarens projekt, det som är anledningen till sjuttio liter spikrens, hanterbart ont i höger armbåge och massor av roliga tankar på alla möjligheter. Alltihop är fina göragrejer en grå oktobersöndag.
dsc_6354

Det fina livet på landet, som vi har börjat kalla det, är efter denna sommar inte mer än ett stort rivningsobjekt. Lördagen inkluderade ett arbetspass. J högg ner de mesta av murstocken, det enda som nu är kvar av den gamla sommarstugan. Yngst och jag skövlade allt förvuxet, samlade ris, grenar och bråte i en stor hög och täckte marken med stora takplåtar från det gamla huset, i ett försök att ogräsbekämpa.
"Oh, vad fint det blir", säger jag glatt, nöjd med vår gemensamma insats. Yngst tittar frågande på mig. "Tycker du?", säger han, "Var då?" Jag förstår honom. i själva verket ser det förfärligt ut. Just nu. Men det kommer ju att bli jättefint och det är det jag ser för varje steg vi närmar oss målet. Det är ett jättekul projekt att driva tillsammans. Och det är balsam för själen, åtminstone för min, att tillbringa tid mitt i detta kaos som omger sig med hav, hagar och ängar. Höra naturen, inte höra trafiken, höra fåren bräka och prasslande buskar som avslöjar att de är precis intill, se kossorna i hagen mitt emot där de går och betar, hur de nyfiket stannar till och spanar in oss när de går förbi. Se den sötaste av alla små kalvar ta ystra glädjeskutt så som bara en sådan liten söting kan. Det är en plats att må bra på och till våren drar bygget igång. Spännande. Och jättekul.

Men denna dag har vi lat söndag med gråmys inpå knuten. Jag får nästan lite lust att tända en brasa i kakelugnen. Fast det är  fortfarande väl varmt för att börja elda. Sommaren har följt med oss ända fram till oktober och vi får vänta in mer kylslagna dagar innan brasan tänds. Känns lite konstigt att tänka att det är advent nästa månad.
dsc_6333

4 thoughts on “Lat söndag

 1. Ett härligt inlägg där du delar med dig av ert projekt! Det är så roligt att följa. Och jag förstår ju att det är mycket jobb.
  Jag som ju är en strorstadsperson känner inom mig en samhörighet med ert liv på landet. Jag är ju de första 10 åren i mitt liv uppvuxen i Töreboda, Västergötland- en gudsfärgäten håla enligt min norska mamma och livet där blandades med stad och landsbygd i Norge.
  Kanske kommer jag en gång att åter söka mig bort från storstaden. Vem vet?
  Stor kram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Storstaden kan onekligen locka ibland, men den mindre staden vi bor i förenklar och ger kvalitet för oss i vårt liv. Att kombinera detta med livet på landet ger helt klart en extra dimension. Men helt rätt; vem vet? En dag i taget. 🙂
   Kram!

   Reply
 2. Så är jag nästan med i projektet ju 🙂
  Sittandet i soffan känner jag igen och faktisk har jag läst en bok av Maeve B vilket jag vill minnas att jag gillade men vad hette den och vad handlade den om det minns jag ju inte i detalj!
  Att göra vara lat är ...
  Kram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Klart du är med 🙂 - kul, tycker jag!
   Meave ger mig en puff i rätt riktning. Jag tycker om att befinna mig både i miljöerna och bland karaktärerna. Hösten känns som rätt tid för de bekantskaperna.
   Visst är det skönt ibland att "bara" vara ...
   Kram till dig!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 × = twenty seven