2 dl havregryn 50 g jäst
2 dl rågflingor 1/2 msk salt
1 dl vetekli 1/2 dl mörk sirap
7 dl vatten ca 1,6 l rågsikt
50 g smör
3 dl filmjölk
Koka en gröt av havregryn, rågflingor, vetekli och vatten i ca 5 minuter. Låt svalna.
Smält smöret. Blanda i filen.
Smula jästen i den avsvalnade gröten. Häll över smör- och filblandningen. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt salt, sirap och rågsikten. Arbeta ihop degen, som blir ganska lös! Låt jäsa ca 40 minuter under bakduk.
Knåda degen på väl mjölat bakbord. Dela den i två delar. Baka ut dem till rullar som plattas ut och skärs i trekanter (sick-sackmönster, ca 15 bitar av varje rulle).
Låt bullarna jäsa ca 30 minuter på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk.
Grädda 10-12 minuter på 225°C mitt i ugnen.
Låt svalna på galler, under duk.
Ditte
Tack för detta recept! Ska absolut provas! Brödet ser väldigt gott ut.
kram!
Mia
Post authorSaftigt och gott är det. Lycka till med baket! 🙂
Karin Eklund
Tack säger jag också!
Receptet påminner mycket om det jag brukar kalla grötbröd/bullar.
Överbliven gröt går bra att använda som grund när man bakar.
Mia
Post authorOm det blir bak framöver hoppas jag det levererar vad som förväntas. 🙂
Att kunna ta tillvara känns verkligt bra.