Vårklipp

Mot ett av de gamla fruktträden står stegen lutad. Nedanför ligger avklippta grenar spridda. Intill en liten hubbe med påskliljor har en hög med klipp från apel samlats ihop. Medan sekatören, frenetiskt och varsamt på en och samma gång, letat sig fram i trädkronan har ambitionen infunnit sig att använda dessa klippta grenar till rökspån. Grillsäsongen hägrar. En av flera kreativa tankar som gör att det känns härligt att ha ett grönt rum att husera i.
Fruktträden är inte ensamma om att klippas under helgen. Också pelargonerna blir av med gängliga skott som tittat fram under vintern. Till synes nakna står de nu i köksfönstret och väntar på sol och värme och näringstillskott som ska få dem att växa sig kraftfulla och ge ny blomning.

Våren bjuder in till att duka fram helgens middagar i köket. Vi flyttar ut från matrummet där vi under höstens och vinterns gastronomiska upplevelser suttit som inbäddade i ett töcken av stearin. Nu bänkar vi oss istället kring köksbordet. Där kvällsljuset stannar kvar länge.
Det är den tiden på året då man måste komma ihåg att iaktta. Noga. Så att man inte missar när det händer. Där det händer. Från min plats i köket ser jag hur kaprifolen börjar spritta av vårkänslor. Åldrade, vedartade grenar virvlar runt i ett tätt näste som avslöjar små gröna bladformade livstecken. När händer det? Blicken glider över på syrenerna intill. Längst ut på topparna ser man hur skira bladskott tittar fram även där.
Jag blir sittande kvar vid köksbordet en stund efter att övriga familjen lyft. Njuter det sista av kvällens ljus som vilar över trädgården. Hör hur någon, på väg ut, öppnar halldörren. Någon som blir stående där en stund och sedan ropar: ”Kom!” Jag följer efter och då hör jag … det som verkligen kännetecknar de första ”riktiga” vårkvällar när ljuset stannar länge men värmen ger vika; koltrasten sjunger. Han har funnit en plats i ämnet för dagen. Bland kala grenar sitter han högst upp i äppelträdet. Jag blir stående kvar och lyssnar. ”Vilken tur”, säger mellan efter en stund och plirar med ögonen: ”att vi inte tog ner stegen.”

DSC_2769

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven − = 5