En kaffe och tekaka tack

Frövi tekakor, mycket goda och lätta att baka, står det i ett gammalt recept jag hittar bland gömmorna. Hm, lätta att baka ... jag vet inte ... ska kavlas ut. Har jag verkligen lust att ge mig på det? Ett gammalt familjerecept som ärvts i generationer, framgår också av receptet.
Den lilla extra tid det tog att kavla visade sig vara mödan värd. Receptet är nu lagt till högen bland vår familjs brödfavoriter. Perfekt till fikastunden när det suger lite i magen.

Frövi tekakor

8 dl havregryn
1 liter mjölk
175 g smör
75 g jäst
0,5 dl socker
1 tsk salt
cirka 2 liter vetemjöl

Låt havregrynen svälla i 7 dl mjölk  ett par timmar eller över natten.
Smält matfettet och häll det i havregrynsmassan.
Värm resterande 1 dl mjölk tills den blir fingerljummen och lös upp jästen där i. Blanda detta med havregrynen och blanda därefter i de torra ingredienserna. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk i cirka 20 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda med resten av mjölet. Dela degen i 4 delar och kavla ut dessa till rektangulära plattor cirka 1 cm tjocka . Ta med ett runt mått (cirka 10 cm i diameter) ut tekakor. Blir ungefär 10 stycken per rektangel. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa 30 minuter.
Grädda kakorna i 225 grader mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

DSC_3275

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six + 1 =