Alldeles lycklig

DSC_5181Termometern visar åtta grader, himlen visar sol, kaprifolen ute i trädgården visar gröna små skott och almanackan visar att det är da´n före da´n före den då det ska doppas. Märklig kombination. Man får ta det som det är.
Detta med att doppa - det har vi aldrig gjort här hemma. Här grillas istället skinkan och ljuvliga dofter sprider sig runt grannskapet när den börjar ta färg. Grillkol fylls på i omgångar för det tar sin lilla tid. Helt klart värt att vänta på. Vad är väl som en skinkmacka med ljummen nygrillad skinka på en skiva hembakat bröd? Ja, det kan man undra just när man står där och tar första tuggan, men ganska snart kommer man förstås på att det kanske står sig blygsamt i konkurrensen.
I köket står senior och äldst i trion och stoppar korv. Egen korv hade premiär på julbordet här hemma förra året och resulterade då i väl stora och oerhört välfyllda sprickbenägna korvar. Med det i bagaget står de nu som sanna charkuterister och ser med varsam hand till att det blir små, fina, lagom stoppade julkorvar.

Med hela familjen samlad så här dagarna inför jul har vi verkligen ambitionen att njuta just av det och att låta förberedelser gå i en lugn och behaglig takt. Men såklart har vi låtit julstressen krypa väl tätt inpå. Är det ens möjligt att undkomma? Listan visar ännu sådant som jag gärna vill kunna bocka av. Inte för att jag känner att det nödvändigtvis behövs utan för att jag gärna vill och tycker att det är kul. Det är heller inte så att jag stressar fram i ett oerhört tempo, men det går lite väl fort inne i mig.
Hur gärna jag än vill är tiden ändå vad den är - allt som oftast en aning otillräcklig. Jag har lite att jobba på gällande mitt förhållningssätt till det, men jag har blivit bättre på att förlika mig med att det blir bra precis som det är. Det finns fantastiskt mycket annat som är viktigare än att "hinna med". Får jag önska något, och julen är väl ändå rätt tid för det, då önskar jag att var och en får fira jul just så som var och en helst vill.
Nu tänker jag tillåta mig att bli alldeles lycklig av den där lilla stunden med första tuggan av en bit ljummen, nygrillad skinka på en skiva hembakat bröd. Och vara lycklig över att se familjen samlad runt mig under helgerna som kommer.

DSC_4022

2 thoughts on “Alldeles lycklig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight × = 64