Husets själ

dsc_6427För att stå ut med fönsterputsningen krämar jag på AC/DC i högtalarsystemet. Med en effekt ungefär detsamma som gasen i botten. Det går liksom lite lättare då. Ursprungliga fyrluftsfönster med spröjs, i ett hus som har passerat seklet i ålder, kräver sitt. Jag kan inte hjälpa, jag tycker faktiskt ... nu låter det illa om mig; att det är djävulusiskt tråkigt att putsa fönster. Men! Det blir rent av lite kul när tvätt och puts går i takt till musiken. AC/DC är perfekt! Hela min lekamen hänger på där jag svajandes balanserar på pallen för att nå högst upp. Förbipasserande lyfter på blicken, som om det vore den som uppfattar den höga volymen! Eller är det jag som drar till mig förundrade blickar?
En inre varningssignal värnar om öronen. Möjligen också om grannarna. "Så här ska AC/DC spelas", skulle mellan tycka. "SÄNK!", skulle yngst tycka. Sannolikt skulle J hålla med honom, medan äldst gissningsvis skulle finna sig. Men skit samma just idag, vad de skulle tycka, för jag är helt allena hemma och gör precis som jag vill. Det är faktiskt en klar fördel med att bo i hus - musik på hög volym. Och att ibland ha huset för sig själv.

Jag följer mammas råd att putsa fönster när det är mulet. Det blir torkfläckar annars säger hon, av solen. Jag vet inte, men i vilket fall blir jag gladare av att titta på nyputsade fönster när det är mulet ute. Jag tycker att det blir torkfläckar i vilket fall och skiner solen syns de så väl. All den tiden, allt det kneget och sedan titta på fläckiga fönster. Gamla glas som "runnit"  och som har sina blåsor och repor är inte lätta att få fina. Men dagar när solen gör något annat än lyser över mig, blir jag ändå lite glad över nyputsade fönster. Och fönster, de är på något vis husets själ. Jag må rya på dem när de ska putsas, men jag är i själva verket väldigt glad för dem. Å´ så mår jag rackans bra av att få mig lite AC/DC till livs.
dsc_6425

10 thoughts on “Husets själ

 1. Perfekta musiken hör jag...det är ungefär som om man vill Powerwalka fort kör man Rammstein i lurarna, rena marsch musiken. Det är av fördelarna med eget hus att kunna spela högt utan att störa, det fungerar inte lika bra i en lägenhet. jag hoppas jag någon gång kan åter bo i hus och spela högt så det skallrar...bara för att jag kan.

  Kram Kajsa
  Ps. Jag tycker också det är tråkigt med fönsterputs, men med Kärchers fönsterputsmaskin, så är det något roligare och dessutom går det lite snabbare. Ds.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ja, det är bra om man kan hitta de rätta hjälpmedlen för att göra sysslan enklare och roligare. Just musiken kan ju bli enklare i hus än i lägenhet, men kanske går man back på fönstren. 🙂
   Ha det fint!
   Kram

   Reply
 2. Håller med om att fönsterputsning är trist. Det känns liksom så onödigt, för slutresultatet varar inte länge. Visst går både fönsterputs och städning som en dans med musik. Trevlig helg

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ja, jag drar gärna på det länge ... helt klart lättare med schysst musik. 🙂
   Tack, detsamma!

   Reply
 3. Musik kan göra susen! Och ACDC gillar jag också. Här putsar maken fönstren men jag kan torka golv och dammsuga till Bruce Springsteens "Born in the USA" eller något annat av honom. Ska kanske prova me ACDC vid tillfälle.
  Och nyputsade fönster är fint. INstämmer i att de är husets själ, men vi har moderna fönster, men ljuset och utsikten ger en del av själen.
  Stor kram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Musik är helt klart en puff men det är också väldigt mycket lättare att vara två.
   Även om det ofta är med blandat resultat som fönstren blir putsade så känner jag mig nöjd efteråt. Och det är härligt med utsikt utan hinder.
   Kram till dig!

   Reply
 4. Fönsterputsning, inget för mig, men eftersom det ibland måste göras så ställer mysingen upp. Min mamma lärde mig också detta om att inte tvätta fönstren då solen sken på dom.
  Fint där i fönstret hos dig.
  Musik till arbetet, jättehärligt.
  Kram och trevlig dag önskar jag dig.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Gott att vara två och hjälpas åt och väl värt att ta vara på tips från de som redan varit med.
   Ja, till musik går det som en dans. 🙂
   Kram till dig och tack, detsamma!

   Reply
 5. ACDC inget för mig, men fönsterputs då det är nödvändigt går an. Har bara 3 fönster så det går rasande bra utan musik till och med. Min mormor sa att fönstren är hemmets spegel - och själen är ju med överallt så 🙂 Ett mycket vackert fönster har du och med skir gardin dessutom!
  Kram

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Tanken på fönster som inte kräver så mycket tid eller ens musik kan vara lockande ... men det viktiga är att låta fönster bli omtyckta. "Hemmets spegel" - fint.
   Tack, här finns många minnen samlade.
   Kram

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven + = 15