Intimzon

images-1Jag har väntat en tid på att bli kallad till tandläkaren. Inte så att jag längtar dit, men inte heller på det viset att jag bävar för det. Fast trevligare kan man ju ha och därför tycker jag det är bra med tid att förbereda sig.
Men inget hör jag. Det kan nog bero på att tandläkarkåren är underbemannad, så som man har hört en del om på nyheterna senaste tiden, så det dröjer kanske ett tag, tänker jag. Dessutom var garnityret vid god vigör senast och klarar sig säkert ett tag till utan översyn. Den här typen av besök sällar sig ändå inte till de trevligheter jag vill tänka på och ägna mig åt i stundande advent.

Att gå till tandläkaren, ligga där tillbakafälld och gapa stort, kan jag tycka är att släppa någon väl nära. Egentligen är jag inte helt bekväm med det. "Intimzon" hörde jag norska vänner en gång uttrycka. Bra ord som jag inte hittar någon omedelbar svensk motsvarighet till. Tandläkarbesök inkräktar faktiskt på min intimzon.

Det är som telepati. Inte så att jag tror att odontologen är illasinnad, men självklart ligger det strax en kallelse i brevlådan med tid för undersökning kort före jul. Typiskt. Jag bestämmer mig direkt för att skjuta upp besöket. Fortsätter ändå läsa att en ny medarbetare och tillika delägare har börjat på mottagningen. Det är honom jag nu ska på besök till och han som fortsättningsvis "kommer att ta hand om dig", står det. Där på följer ett namn som jag vaknar till av. En gammal klasskompis! Jag känner instinktivt att jag inte vill ligga där och gapa inför honom. Så jag bestämmer mig för att ringa dagen där på och säga som det är. Jag tänker absolut be att få tid hos en annan tandläkare på samma mottagning, efter jul!
Men under kvällen börjar jag fundera på om det kanske ter sig lite fånigt. Det är ju onekligen en stund sedan. "Jo, för det är nämligen så att vi gick i samma klass i fyran och femman ..." Och det kan ju faktiskt vara möjligt att han är en jättebra tandläkare ... Och förresten kan det ju vara lika bra att ha det överstökat ...

Så jag ringer aldrig. Nu förbereder jag mig istället. Och jag har bestämt mig för att vara så anonym som det bara går. Och att det nog är lämpligt att "gapa stort".

12 thoughts on “Intimzon

 1. Så blir det bäst att göra! Fick lite att tänka på kring norska intimsone. Har jobbat med arbetsteknik, det fanns gränsområden där personalen inte fick beröra i förflyttning då det var intimt ... får spinna vidare på det där 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Vad kul att jag gav dig lite att fundera kring, hoppas att det blir något bra av det. 🙂
   Tack, en härlig helg önskar jag också dig!
   Kram!

   Reply
 2. Bra norskt ord. Nu är frågan vilken relation till varandra ni hade då. Andra intimzonfrågor är om ni hade väldigt nära kontakt med varandra i den unga åldern? Lekte sanning eller konke? Ryska posten? Gömde du hans mössa? Räckte ut tungan? Är han släkt med elefanterna? Valde han just detta yrke för att ge ...

  Jag har också tänkt på det trista. För en stund sedan kom kallelsen som jag ändrade. Nu blir det istället mellan jul och nyår. Jag bytte tandläkare förra året. Det är dyrt och obehagligt. Då vill jag vara i trygga händer. Min nya verkade vara supertrevlig. Då trivs jag. Bättre.
  Höstkram Bosse Ammare

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Oj! Detta satte fart på fantasi och tankar vad det verkar.
   Relationen var väl just klasskompisar, varken mer eller mindre, mycket mer spännande än så blir det nog tyvärr inte. Men visst, när jag tänker efter ... klassfester hade vi ju ... 😉
   Mellan jul och nyår hoppas jag att "eländet" är över för mig denna gång, men jag skänker dig en tanke. En supertrevlig tandläkare låter ändå som goda förutsättningar.
   Kram till dig!

   Förresten! Det är ett mycket bra ord.

   Reply
 3. Tandläkarbesök är inget man längtar efter. Så är det nog för de flesta. Jag har ändå haft turen att hitta en tandläkare som jag faktiskt inte ringer återbud till varje gång kallelsen kommer. Trevlig helg

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Minsann inte! Och jag skulle gissa att jag är i gott sällskap. Skönt ändå att få det överstökat.
   Tack, jag önskar dig detsamma!

   Reply
 4. Ler igenkännande här. Tandläkare och jag har inte gått ihop sedan jag var barn och sprang därifrån mitt i en borrning. Återkom inte dit. Då var det en trampborr.
  Jag var åtta år.
  Hittade i vuxen ålder en fantastiskt bra tandläkare som min man gått hos i 30 år och hon tog mig under sitt beskydd. Inte en lagning utan bedövning och med varsamma händer.
  Nu har hon gått i pension och jag har hittat en norrländsk ochtrygg tandläkare i Spanien och det känns så bra.
  Tror att min aversion mot tandläkare är att jag dels är utelämnad och dels inte kan se vad de gör. Detta kan jag hos en läkare så där känns besöken mindre intima och hotfulla.
  Önskar dig lycka till.
  Kram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Jag säger bara: Lotta på Bråkmakaregatan! Hon fick 25 öre, var det inte så?, för att hon var så tyst genom hela tandläkarebesöket. Så hade hon inte ens gapat!
   Åtta år ... Jag gissar att det måste varit en hemsk upplevelse för dig, men hoppas att det idag är bevarat som ett ganska gulligt minne.
   Tandläkare behöver minsann både varsamma händer och stor förståelse för att vi nog alla värdesätter hjälpen, men önskar att vi inte hade behövt den.
   Tack, det ska nog gå bra. 🙂
   Kram!

   Reply
 5. Man är definitivt i en väldigt utsatt situation när man är hos tandläkaren. Själv går jag dit för att jag är "nödd och tvungen". Jag hade definitivt bytt till en annan tandläkare. Under flera år gick jag till en av mina bästa vänners pappa men det gick däremot bra.

  Önskar dig en fortsatt fin fredag!

  Kram

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Man är ju onekligen lite rädd för konsekvenserna om man uteblir från de undersökningar man kallas till. Fast visst hade det varit skönt att slippa.
   Med små bokstäver erkänner jag skamsen att jag idag på förmiddagen blev velig på nytt. Jag har ringt och bokat om tid till en annan tandläkare.

   Kram!

   Reply
 6. Det är nog inte så många av oss som gillar att gå till tandläkare, men hur vore det utan tandläkrna? 🙂

  Jag ska hinna med både besök hos tandläkare som besök hos tandhygienist innan jul. Skönt när det är överstökat... sedan kan jag fira helg i lugn o ro!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Värkande och håligt kanske ... ? Hu, hemska tanke!
   Absolut skönt att få det gjort. Så kan man lugnt sätta tänderna i sega kolor till julen. 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six − 6 =