Systrarna Lindqvist

dsc_6490I staden, med promenadavstånd från där jag bor, fanns tidigare ett mysigt litet café. Systrarna Lindqvist. Så där mysigt att det var dit man alltid gick för att få kaffe och kaka när man hade ärenden i stan, eller alls inga anda ärenden utan det enda man ville var att gå dit på en fika. Riktigt inspektera bakverken innan man till slut lyckades bestämma sig för vilken kaka eller bulle man ville ha. Gärna kaka och bulle. Allt, förstås, bakat med lika mycket smör som kärlek.
Kaffe i udda koppar. Gamla koppar. Koppar på fat och med öron. Små koppar som önskade påfyllning. Och systrarna var alerta när det gällde att smita emellan borden för en påtår till de som så ville. En lisa för själen att gå in, slå sig ner på knarriga pinnastolar som många suttit på sedan långt tillbaka. Små tavlor på väggarna med motiv från Elsa Beskows sagoböcker. Det var så tydligt att det var en önskan och dröm som gick i uppfyllelse för dem med deras välkomnande café.

Jag har fyllt en kakburk här hemma med frestande små munsbitar till helgfikat. Bakade med kärlek? Nja, det känns något ambitiöst, men väl med lust och glädje och mycket smör. Jag känner mig nästan som en tant Lindqvist och det är en ganska trevlig känsla.

Tänk vad smaker och minnen går samman.  Precis som dofter och minnen. Jag har köpt hem några omgångar med clementiner. De första var söta, nästa laddning var sura och de som följde med hem senast smakade jul.
Doften av stearin ger nästan alltid en liten förnimmelse av jul. Så nu till helgen, när första adventsljuset ska tändas, brakar väl hela julen loss här hemma kan jag tänka. Och när vi dukar fram de små bakverken till adventsfikat kanske det kommer att smaka lite systrarna Lindqvist. I alla fall om vi dukar med de små finkoppar som jag fick av min mormor när jag var liten.

Tänk att man kan ge andra så mycket fint genom att förverkliga sina drömmar.
dsc_6514

12 thoughts on “Systrarna Lindqvist

 1. Den kakburken är fin både på utsidan och insidan. Doft av kaffe och kakor, ett vavckert dukat bord med romatiska koppar och god kakor till!
  Mysstund att finnas till i!
  Kram

  Reply
 2. Underligt det där att man förknippar vissa dofter med speciella tillfällen. Jag blir lite nostalgisk jag med när du berättar om caféet. Det är just sådana platser som det behövs många av idag, och alldeles särskilt nu innan jul, när de flesta jagar runt som skållade råttor. Att sitta ner och långsamt dricka en kopp kaffe är en lisa för själen. Kram

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ett sådant fint ställe kan verkligen vara som balsam för själen. En stund där och man har laddat batterierna.
   Kram till dig!

   Reply
 3. Så fint du berättar om Systrarna Lindqvist 🙂
  En härlig känsla jag ska tänka på nu när jag tänker
  baka lite extra till julen och tänker vara lite grann en syster Lindqvist själv.
  Att njuta en kopp kaffe med en god kaka framför kakelugnen ska vi försöka få till
  varje dag nu i adventstider.
  Ha en skön Lilla jul och första advent!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Mysstunder framför kakelugnen är något verkligt fint i adventstid. Det är högt prioriterat också hos oss.
   Tack, detsamma önskar jag dig. 🙂

   Reply
 4. Verkligen gammaldags fin den där kakburken och fyllld med kakor. Så gott.
  Det låter som ett café helt i min smak, där skulle jag kunna tänka mig att slinka in och njuta en stund.
  Systrarna Lindquist, vilket härligt namn och kaffe i udda koppar, häftigt.
  Ha en bra dag och kram till dig.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Charmigt gammeldags och väldigt trivsamt fint, det var vad det var. Jag tror du hade gillat det.
   Tack! Kram och önskan om en härlig första advent.

   Reply
 5. På just ett sådant café är det så mysigt att slå sig ner och bara njuta. Förr fanns det många sådana konditorier men jag tycker de blir färre och färre och ersätts av många större kedjor. Men några finns i alla fall kvar i stora staden och tur är väl det...

  Trevlig kväll!

  Reply
 6. Vilken vacker kakburk och så fint du berättar. Jag riktigt känner att jag är där hos systrarna Lindqvist och tillsammans med dig och även hemma hos dig.
  Jag bodde tidigare nära Sigtuna och där gick jag till "Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin", ett alldeles underbart konditori, i äkta Elsa Beskow stil. Och just böckern om tanterna och handlingen är ju hämtad från Sigtuna.
  Du har dukar så vackert och det känns så fint och stilla att vara där. Du förmedlar ett lugn som jag verkligen uppskattar.
  Tusen tack!
  Stor varm kram från mig.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Vad roligt att jag får dig att trivas.
   Alla de där tanterna ... 🙂 - det är fint att ha ett sådant ställe att besöka.
   Tack för besöket och stor kram till dig! 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − = 1