Sticka näsan i

DSC_5396 Den lilla promenaden - ja, för lång är den verkligen inte - ger mig sol, fågelkvitter och årets första trädgårdsfynd; vintergäck. Underbara saker att få i januari. Allena gömmer sig uppstickaren bland de löv äppelträdet fällde i höstas.  Den lär nog få utstå några bistra vinterdagar som slår till före våren. Det klarar den galant. Liten och näpen till trots är den en verklig tuffing, en riktig överlevare.

Jag är på väg till doktorn. Jag har gått den vägen några gånger nu. Doktorn är snäll och stegen är lätta. Och jag är glad att jag ska dit.
Det är en av sönernas förtjänst. Han röt till för några år sedan: "Nu beställer du tid hos läkaren!" Hela våren hade gått. Medan jag såg andra sticka näsan i alla väldoftande skönheter, blev den årstid jag sätter mest pris på liksom perifer för mig. De sista åren hade jag gått omkring och varit snuvig mest hela tiden, nös ofta och var mer eller mindre täppt för jämnan. Smaker försvann i takt med att näsan blev allt mer täppt. På morgnarna vaknade jag som en öken i mun och hals. Och det accelererade.

Nu var syrenerna på väg att blomma över och det kändes ledsamt, jag verkligen sörjde att jag hade missat doften av syrenblom. Gå till läkaren ... med en snok som bråkar... jag vet inte ... det kändes liksom sekundärt på något sätt. Men nu när sonen röt till vågade jag nästan inte annat än att gå till doktorn.
Att det inte var allergi, det hade jag anat. Av någon outgrundlig anledning hade jag fått för mig att det inte var så mycket att göra något åt. Nästan omedelbums konstaterade doktorn att det var polyper. Inte den sort som många säger att de opererat bort som barn, upplyste han. Nej, detta var kroniskt, men behandlingsbart.

På den vägen är det. Doktorn är flink att "checka av mig" med jämna mellanrum för att nogsamt balansera medicinering. Det är bra. Känns förtroendeingivande. Han har opererat mig också. Oskönt, men annars bra det med. Lite som att "vill man vara fin får man lida pin".
Dagens besök visade inte tillstymmelse till någon polyp och stegen är glada och lätta när jag vänder hemåt.

Jag är själv förvånad över hur kolossalt mycket detta har förbättrat livskvalitén. Jag tycker att det finns så mycket som är så många gånger viktigare, men att känna smaker, uppleva dofter ... det ger livet en helt annan dimension.
När jag ser den lilla uppnosiga titta fram i rabatten känner jag våren inom mig och blir vaksam på alla tecken runt om. Jag tänker att när det är dags för narcisserna kommer näsan bli pudergul av frömjöl, för där i doftar våren mycket. Och jag tänker, precis som varje år numer, att när syrenerna blommar så vill jag ställa sängen inunder. Inte missa en smula.

Det är en härlig januaridag. Jag tänker vår och syren.DSC_5867

12 thoughts on “Sticka näsan i

 1. Så bra att din son röt till och du kom i väg och fick dessa polyper borttagna, och att inga nya hindrar dig från underbara lukt och smak upplevelser! Härligt Mia!
  Jag hade frånvaro av båda två i nästan ett år, eftersom jag var så ofta förkyld. De kom åter.
  Kram

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ja, ibland är det extra bra när de tar sig ton. 🙂 Och riktigt glad är jag över effekten.
   Kram till dig!

   Reply
 2. Bra gjort av din son, han visste han.
  Du beskriver det du upplever ute i naturen på en så fint sätt. Underbart att läsa.
  Tänk att vintergäcken redan har dykt upp hos dig. Lite tidigt, kan jag tycka. De kanske fryser mycket sedan, vi får se, våren kanske är i antågande.
  Härligt vackra bilder. Tack.
  Må bra och kram till dig.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Glad och stolt blir man över kloka barn. Och bra mår man av vårtecken.
   Tack snälla du. En varm kram till dig.

   Reply
 3. Tänk att barnen är klokare än sina föräldrar. Det är väl ofta så att känner man sig inte jättesjuk, så känns det onödigt att gå till läkare. Väldigt dumt tänkt många gånger. Kram

  Reply
 4. Tack för att du delar med dig av dina fina vårtankar jag njuter av dem med dig.
  Och så bra att sonen röt ifrån så att du nu vet vad som orsakat ditt luktbortfall. En bra läkare är guld värd och mer därtill.
  Jag har förr då vi hade trädgård alltid glatt mig åt dessa vintergäck spm så modigt tittar fram- nu gkäds jag åt dem när jag ser dem i nautren.
  Syrener; snart kommer de och visst väntar vi gärna på dem och längtar. DEssdoft är helt ljuvlig.
  Önskar dig fortsatt fina dagar i dessa vårens tider och att polyperna håller sig i skick.
  Stor kram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Man kan behöva lite vår i sinnet innan ljuset hunnit nå oss.
   Ja, det är fint att ha barn som ryter till av omsorg. Man behöver få en knuff ibland.
   De första vårliga tecknen är alltid guld och doften av syren är alldeles ljuvlig.
   Tack, vi gör vad vi kan doktorn och jag för att hålla doftsinnet i schack, och vi lyckas riktigt bra. 🙂
   Kram

   Reply
 5. Så bra att du kom iväg och att sonen röt till. Det finns ingen anledning att gå och må dåligt när det kan vara tvärtom. Livskvaliteten är så viktig.

  Önskar dig en fin fredag!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Bra att man ger efter ibland, i alla fall för de som är klokare. 🙂
   Nu är jag mitt i en härlig helg, hoppas detsamma gäller dig.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two − = 1