Solrosorna …

... som ståtade i slänten ner mot det gamla växthuset, har nu kronbladen runt fötterna och dagliga besök av småfåglar som äter sig mätta på frön. Luktärt slingrar sig upp bland pyntekorg. Buketter plockas idogt för att locka dem att blomma länge. Chiliplantor får mogna färdigt i sensommarsolen bakom glas i det lilla drivhuset. Jag har för länge sen gett upp hoppet om saftiga, söta vattenmeloner, men bönor skördas dag för dag och potatislåren är så gott som full. Sommarvarma septemberdagar lockar till äventyrliga promenader där vi genom snåren hittar små stigar som tar oss ner till vattenbrynet.

En solros, ännu gul, hamnar på middagsbordet när vi dukar. Lagar mat som doftar och smakar av kryddor skördade från gröna rummet. Slår mig ner bland de finaste - min familj. En härlig stund på dagen som fyller depåerna.

Värdefulla inslag i vardagen när livet kommer emellan, så där som det gör ibland, och man har svårt att finna ro att slå sig ner.

Sköna, varma dagar. Nu fulla med dagg tidiga mornar och allt mörkare kvällar när fukten sluter sig tätt. Säsongen närmar sig slutdestination. Men hösten får vänta lite till. Denna september gör sommaren lång och hösten lite kortare. Fast det börjar bli dags att se över vedförrådet, innan kylan hinner slå till. Ett energifyllt inslag som håller oss varma. Vi har sen länge lärt oss att ved värmer flera gånger.

6 thoughts on “Solrosorna …

 1. En sån lycka och vardagslyx att få njuta av egenplockade buketter av egenodlade blommor! SÅ underbart! Och vilken fin beskrivning du har om september och höstens antågande. Hösten är speciell på många sätt.
  Och ved ja... Precis innan jag slog mig ner framför datorn pratade maken och jag om vinterns aktiviteter och dagar som ska bokas upp för att ta ner våra uppmärkta träd. Träd som ska kapas och klyvas och som ska fylla vedförrådet nästa vinter. Maken ägnade sina två första semesterveckor nu i somras åt att stapla denna vinters värmekälla. Det är något speciellt med vedeldad värme. Önskar dig en fortsatt fin September 🙂

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Det är fint att riktigt krama ur det sista av sommaren, och sedan, när hösten verkligen tar vid, sätta sig ner framför brasan, höra hur den sprakar, känna hur den värmer och se hur den lyser upp.
   Tack Susanne, önskar också dig kommande härliga höstdagar!

   Reply
 2. Ljuvligt att ha lite egen odlat att ta fram och använda här över höst och vinter. Få goda doftande maträtter och en skön stund med familjen...vad mer kan man önska. Solrosorna är ju så underbart vackra.
  Kram Kajsa

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 5 = ten