Hemtrevliga inspirerande högar

Gamla jultidningar dammas av och läggs på borden lite varstans i huset. Eller på golvet. I en hög intill fåtöljen. Redo till kvällen när jag slår mig ner och har lite tid. Tid att bläddra och låta mig inspireras. Första smygande tecknet på att advent är i antågande.
Jag är bra på att samla på mig inspirationshögar. Bra på högar. Högar av böcker. Ofta med öronmärkta sidor där man finner något värt att läsa på nytt. Något som fått mig att skratta eller förundras därför att något stort och klokt blivit uttryckt i en enda mening. Somliga får verkligen till det. Detta är en av anledningarna till att jag föredrar pocketböcker. Öronmärkningarna ger inte lika dåligt samvete som jag skulle få om jag gjorde detsamma med inbundna böcker. Så är de lätta att ta med sig. Slänga ner i väskan när man ska iväg. Man vet aldrig när man överraskas av en stund då boken blir ett bra sällskap.
I samma hög eller en hög intill, eller för all del en hög någon helt annanstans, finner man anteckningsböcker. Åtminstone en. Antingen är det den om trädgård eller den där jag antecknar tankar och formuleringar. Sådant jag vill minnas för att kunna plocka fram i ett annat sammanhang. Det är bra. Eller är det en anteckningsbok med priolistor om vad som bör göras här hemma. I bästa fall en ”kul-att-göra-lista”, men det kan också vara en ”detta-behöver-vi-verkligen-göra-lista”. Den förra blir gärna längre, medan den senare förhoppningsvis inte ska behöva bli så lång.
I dag står det något på den senare. Med stora bokstäver och utropstecken. ”SLAMSUGNING!” står det. Jag känner hur jag vill skynda mig att stryka över, helst riva ut hela sidan. Täppt avlopp i källaren och översvämning. Man får lust att bara vända ryggen till och gå. Fast jag valde att stå kvar en stund och betrakta eländet. Gnuggade ögonen och tittade igen. Det hjälpte inte. Fortfarande kvar. Så nu har vi ringt efter hjälp som anländer någon gång i eftermiddag.
Till kvällen har jag förhoppningsvis rivit ut det där olycksaliga bladet från ”behöver-verkligen-göra-skrivblocket”. Vattnet har sjunkit i källarbrunnen och köksavloppet åter tagits i bruk.  Med gott samvete kan jag ägna en stund åt högen med gamla avdammade jultidningar. Inspireras av uppslag med recept och pyssel som gör att den rätta känslan infinner sig. Den för mig rätta känslan inför helger som inte längre av så avlägsna. Helger som jag ser fram emot.
Visst kan högar växa till en salig oreda. Mana till att behöva städa. Men lite röriga högar som gäckar inspiration och kreativitet – det tycker jag skapar hemtrevnad. Röriga högar med dammiga gamla tidningar är helt klart att föredra och upplevs som fantastiskt mycket hemtrevligare än att plaska kring i gammalt sunkigt avloppsvatten.

DSC_2210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − one =