Favoritböcker

Receptböcker - det finns ju en uppsjö! Hos oss står flera undangömda i ett skåp. Fast somliga av dem är sedan länge flitigt använda och på väg att helt falla sönder. De där gamla härliga som man tar fram när det är dags för genuin husmanskost eller klassiska söndagsmiddagar. Eller Sju sorters kakor när det är dags att baka småkakor. Jag passar ibland på att köpa senare utgåvor av dessa på bokrean.  Så upptäcker jag att recepten inte längre är desamma. Så vilka använder jag? Jo, de gamla fallfärdiga. Med trasig rygg och hundöron och med iturivna sidor som är tejpade. Där finns recepten med väl valda ingredienser och perfekt måttangivelse. Tycker jag.
Receptböcker kan nästan tyckas uttjänta när man numer ofta hänvisas till nätet. Där finner man allt och vi bläddrar sällan i de böcker vi har. Fast vissa sidor, med favoritrecepten - de öppnar sig själva.
Sedan finns det de receptböcker som är en fröjd att ha som sällskap en stund innan det är dags att sova. De man har med sig i sängen. Eller kan sitta en kväll framför brasan och bläddra i och bli inspirerad. De som handlar nästan lika mycket om inredning som om bak och matlagning. Där man lika gärna vill ha de blommor och burkar, arrangemang och de mest fantastiska uppläggningsfat man ser på fotona, som de kakor, tårtor, drinkar och maträtter man finner recept på.
En härlig bok, som är perfekt att ägna en stund åt när hösten smyger sig på, är Sanna Töringers Vintermat. Från den bakar jag gärna franska, skurna pepparkakor. I tider som dessa ... när det lackar…

DSC_2267

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 × nine =