Må bra

DSC_2302 En glasburk med jul, som vi skulle haft med till vänner på glöggfest, firat andra advent tillsammans med, står retfullt och blänger på mig här hemma. Vi kom aldrig fram. Väglaget satte stopp. Gumman Tö har, dessvärre precis som jag trodde, förirrat sig in i december och ställt till med modd och isiga vägar. En liten kvarleva av första snön ligger som en klump i trädgården. Det är helgens snögubbe som inte helt vill släppa taget, men som definitivt inte mår bra.

Vi har föräldrar runt om oss som inte heller mår så bra. Vi är där i livet att vi vet hur det känns när föräldrar åldras och det tillstöter komplikationer. Det är märkligt att förhålla sig till sina föräldrar nästan som man gör till sina barn. Att märka hur de är i behov av omsorg och känna en rädsla för att något ska hända dem. Att behöva ta hand om dem. Sörja för att de har det bra. Så bra de kan. Men många gånger är det också en brottningsmatch; gamla, envisa, svåra att rå på, vill inte vara till besvär. Man vill så innerligt behålla bilden av och respekten för den som en gång varit den starka och beskyddande, som tagit hand om en och som för alltid vill en väl. Så tycks förhållandet i relationen bli det omvända. Man kämpar med att hantera dessa båda sidor – de känslor de väcker. Och stundom tycker jag verkligen att det är en kamp. ”Alla blir vi gamla om vi får leva”, brukar min pappa säga och det är man ju beredd på att ens föräldrar så småningom blir. Fast det har varit svårt, för att inte säga omöjligt, att vara beredd på allt vad det kan innebära.
Så helgen innehöll, förutom oönskade isiga vägar, också sjukhusbesök som man förstås helst hade velat inte behövts, samtidigt som det känns bra att de blev gjorda. Men det blev också utrymme med stunder för oss i familjen att få vara och att få må bra. Man gör klokt i att håva in dem. Man behöver dem. 

Det finns de gånger i livet då det blir tydligt vad som är viktigt. Man blir bättre på att lära sig inse det. Man blir bättre på att hålla distans. Bättre på att hantera. Att fortsätta må bra över allt man fortsatt har att må bra av.

DSC_2305

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four − 4 =