Nu är sommaren …

... som allra ljusast och nu är tiden då det ljusa varar som längst - små förändringar från dag till dag. Jag har barfotadagar på härliga platser och spretar med tårna i takt med att de som snabbt blir allt mer befjädrade sprätter i jorden. En lång sommarsemester lurar om hörnet och det är nästan då tillvaron känns som allra bäst. När man vet att det där man ser fram emot är så naggande nära. Som att sitta i kyrkbänken, sjunga om blomstertiden som kommer och ha ett sommarlov som väntar utanför portarna. Lite under sommarloven kunde mäta sig med den känslan.

"Sprättisarna" lever livet glatt och fridfullt i sin nya boning. Enplans med egen entré och en omgärdad jordig "tomt", perfekt att gå och sprätta i. Då och då ser vi räven smyga ute på ängen på andra sidan gatan. Den lurar på små fågelungar som sedan en tid tillbaka sett dagens ljus, inbäddade bland vassruggar i vattenhålorna. Jag tittar efter en gång extra att alla najtrådar tätar burens nätade väggar in till våra små kycklingar. Ingen där ska behöva vara rädd för den listige, som lätt skulle kunna ta sig in om vi inte varit sluga nog att stoppa den. Det gäller för den ene att överlista den andre.

I landet växer potatisen - som kom i jorden allt för sent - överraskande snabbt. J kupar medan jag läser bok och ser fram emot sill och färskpotatis till midsommar. Till dess är inte vår egen "plugg" redo att inmundigas. Denna sommar gläds vi åt att det alls blev ett litet trädgårdsland. Rädisor till tröst; de drar vi, några i taget, upp ur jorden och tycker att egen skörd känns bra lyxig. Jag förbereder fåran för nästa omgång med frön och tänker att en annan midsommar har vi hunnit sätta potatisen för att kunna skörda till svenska sommarens stora helg. Men nu är nu, och nu smakar rädisorna alldeles extra gott.

8 thoughts on “Nu är sommaren …

 1. Egenodlade rädisor låter gott! Sommarsemester låter underbart- det behöver vi alla! Hoppas att sprättisarna får vara ifred från räven...
  Och ha en fin midsommarhelg!
  Kram Christina

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ja, gott är det, och nyttigt vill jag gärna tro, men bäst är nog känslan.
   Att räven håller sig på behörigt avstånd hoppas vi på.
   Tack, jag önskar förstås dig detsamma.
   Kram!

   Reply
 2. Känslan när semestern väntar runt hörnet är den bästa känslan och nästan den bästa dagen.
  I år har vi ingen odling men nästa sommar får vi komma till skott.

  Önskar en fin midsommarhelg!

  Kram

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Den stunden är lite magisk, så är det.
   Odling - en bra sak att ha kvar inför en annan sommar. 🙂
   Kram och tack!

   Reply
 3. Det är verkligen en fröjd att hälsa på hos dig och läsa dina fina ord. Så poetiskt och vackert. Och ljuvliga bilder från vår vackra tid. Egen skörd är lyx och vad spelar det för roll om det blir lite sent... Vi har precis blivit klara med våra pallkragar så här ser vi bara små skira blad som kikar upp ur jorden. Här snackar vi sent 🙂 🙂 Men förhoppningsvis blir det en bra skörd till slut.
  Önskar dig en fantastisk midsommarhelg!!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Tack, vad glad jag blir.
   Det är något mysigt med det där att skörda sitt eget. Eller kanske mer, egentligen, att bädda för möjligheten. Lycka till med grödor. 🙂
   Tack och detsamma!

   Reply
 4. Så målande och vackert du beskriver tillvaron- Ett lugn finns i bilder och text. Ett lugn jag mår bra av.
  Så fint med era små höns och att de är väl instängda så att de inte hamnar hos vare sig räv eller andra.
  Sommaren är här och just detta att skörda, sätta frön och smaka på det egenodlade är ju en speciell känsla. Och smak förstås.
  Jag skulle gärna sitta en stund med dig och en kopp kaffe här på din soltrappa och ta in sommaren.
  Önskar dig många fina dagar.
  Varm kram

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Tack Ditte, för fina ord.
   På att eller annat vis är du ofta med mig här på trappan.
   Önskar dig detsamma!
   Varm kram till dig!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven − 2 =