Mitt i examenstider

Vi står mitt i examenstider. Det är fyra år sedan äldst tog studenten, ett år sedan mellan "hängde på" och ännu två år till det är dags för yngst. Men vi firar skolavslutningsdag här hemma med familjen idag och tätt inpå det, dagarna före och efter, ränner vi runt i den mån vi hinner på barnens kompisars student eller våra kompisars barns eller släktingars student.
Här hemma hissas den lilla fasadflaggan. Vi skålar i cider och dukar fram svenska gubbar som ligger lysande röda på ett fat där vi har vårt sommarlovsfika. Flaken rullar lövade förbi utanför där vi bor. Det tutas och skrålas och man kan inte låta bli att glädjas tillsammans med de skinande glada i sina vita mössor. Det är härligt. De är så lyckliga. Jag önskar så att livet vore mer rättvist och att den lyckan fick delas av alla. Jag tänker att kanske, om sådär en tjugo år, vet de vad de vill. För vem vet det den dagen man blir "utsparkad" från trappan? Att halka in på ett bananskal. Att vika av vid ett vägskäl man inte visste fanns. Inte alltid och för alla, det vet jag mycket väl, men ändå ofta och för de flesta blir det bra.
Det är sköna dagar mitt i student. Naturen prunkar och tonerna om sommartiden som kommer hörs omkring. För de som ännu inte vet vad de vill när de blir "stora" kan sommarlovet te sig nästan oändligt långt. Må det bli en härlig tid för alla våra fina unga. Det är de så väl förtjänta av.
DSC_5964

8 thoughts on “Mitt i examenstider

 1. Så sant att livet är en som en oskriven bok i den åldern. Det är ofta tillfälligheter som bestämmer vart de första jobben blir... I vart fall var det så för mig....

  Härliga tider... samtidigt så när man sitter som fullvuxen och vandrat hela "arbetslivet" så känns det märkligt att tänka att man skulle inte vilja göra om resan!

  Reply
 2. Jag ser det som det är hoppets tid. Allt är möjligt. Samtidigt är det "Alla känslornas tid". En del har de utanför. Andra mest inom sig. Hemliga planer. Lyckliga planer. Vemodiga känslor när man tänker på att just dessa klasskamrater träffar man aldrig mer i samma situation.
  Vi är också mitt mellan barnens examen. Deras mamma var istället i centrum denna gång. Nästa juni är det lillasyster.
  Hoppas att boken har landat hos dig och att "Posten" skött sig.
  Junikramar från Bosse

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ja, känslovärlden är minst sagt turbulent i dessa tidiga år. Att stå bredvid som förälder kräver sitt. Många gånger utmanande men också alltid underbart att få vara med.
   Mammor ska absolut få stå i centrum ibland. Säkert är lillasyster helt med på de noterna.
   Jodå, "Posten" har skött sig. Jag gläder mig till läsning.
   Kram till dig Bosse!

   Reply
 3. Tack för dina fina, glädjande och positiva tankar. De värmde verkligen "i denna ljuva sommartid".
  Sommarlov! Jag tycker så mycket om det ordet och sommarlov ill jag ha och det varje år. Jag har bestämt mig för att börja mitt i morgon.
  Och visst ska det finnas jordgubbar! Tyvärr får jag via andra låna doft av hägg, syrén och liljekonvalj.
  Min sista sommaravslutning som lärare var i Peking 2010 och efter det gick jag i princip i pension, men återkom sporadiskt till Peking och även Thailand för lärarjobb.
  Men det var då det.
  Din bild är så vackert somrig och jag njuter av att se den.
  Och studenternas tid! Min var redan 1968 så jag har varit med ett tag och döttrarnas var år 2000, så åren har passerat.
  Stor kram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   "Sommarlov", säger yngst "- det är fina grejer det!" Så nu njuter vi Ditte! Lite fröjd för näsa, öga och gom hör till och jag tycker mig ha märkt att det finns en hel del sådant omkring dig, om än inte just hägg, syren och liljekonvalj. Att ha alla fina minnen samtidigt som man fullt ut är här och nu, det är också väldigt "fina grejer det".
   Tak för fina ord!
   Varm kram till dig!

   Reply
 4. Visst är det härliga tider nu när skolorna slutar och det firas hit och dit. Men samtidigt är det inte lätt för våra ungdomar att välja och att hitta rätt! Det finns en uppsjö av utbildningar, linjer och program vilket är spännande men garanterat inte lätt...

  Kram

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ja, det kan minst sagt vara en krokig och snårig väg att vandra. Visst blir det en del snedsteg men ofta finner man också små smultronställen.
   Sommarkram till dig!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ six = 14