Bakdag

Timern piper. Näsan läser av ett tydligt tecken på jäsdeg när jag närmar mig köket. Bakdag idag. Har inte helt bestämt vad den kommer att innehålla. Går på känn och lust. Har i vilket fall börjat med potatislimpa. Sätter händerna i en färdigjäst, ljummen deg och doft av brödkryddor kittlar sinnet. Nästan meditativt att knåda denna ljumma, följsamma massa, lite som massage för novemberkalla händer. Bläddrar runt bland gamla, väl använda och märkta recept. Näst på tur blir Blekingska rågskorpor. Medan dagen mörknar knådas och gräddas det. Kanske inte helt enligt traditionen - inte just några Gustav Adolfsbakelser - men väl så gott som mysfika den sjätte mörka novemberkvällen.

DSC_3812

Grovt potatisbröd          
2 bröd
(Ett av mina verkliga favoriter.)

Dag 1
5 dl vatten
5 dl grovt rågmjöl
(ev 1-2 msk pommerans, anis och fankål eller stött kummin, som blandas med mjölet)

Dag 2
rågmjölskållning
50 gr jäst
1 dl kallt vatten
150 gr kokt skalad potatis (2-3 st)
2 tsk salt
1/2 dl ljus sirap
12-13 dl vetemjöl special

1. Dag 1: Koka upp vattnet och häll det över mjölet, rör om så att det blir väl blandat. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

2. Dag 2: Blanda rågmjölsskållningen från dag 1 med jästen som rörts ut i vattnet. Riv potatisen fint. Tillsätt potatis, salt, sirap och nästan allt vetemjöl. och arbeta degen ca 10 minuter minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.

3. Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta ihop den med resten av vetemjölet. Dela den i 2 lika stora delar och forma runda bröd. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och nagga dem med gaffel eller provsticka. Täck dem med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Sätt in bröden i nedre delan av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 185 grader. Grädda brödet 45-50 minuter eller till brödets innertemperatur är ca 95 grader. Låt därefter bröden svalna på galler under bakduk.

Blekingska Rågskorpor

1 l mjölk
2 pkt jäst
1 dl socker
2 tsk salt
50 g smör
12 dl rågsikt
12 dl vetemjöl special

1. Smula jästen i en bunke. Smält fettet, häll i mjölken och värm till fingerljummet. Häll degvätskan över jästen och rör till den löst sig. Rör ner socker, salt och sist mjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt 30-40 minuter.

2. Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela i 24 delar som rullas ut till avlånga bullar. Låt dem jäsa övertäckta 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat, grädda sedan 8-10 minuter på mellersta falsen. Dela därefter bullarna och rosta dem ljusbruna (ett par minuter) i 275 grader.

Tips: Frys bullarna efter gräddningen och ta sedan fram så många du önskar som du först tinar och sedan rostar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 7 = twenty eight