Soppkök

DSC_4815 (1)Vi har soppkök här hemma idag. Passar bra, tycker jag, en torsdag i oktober. Soppa är fin höstmat. Fast så mycket höst är det förstås inte. Temperaturmässigt i alla fall. Men nu när mörkret lämnar morgonen allt senare och närmar sig kvällarna allt tidigare, då passar soppa ändå bra. Och förresten har både kvällarna och de tidiga morgnarna börjat bli lite kallare. Man sveper gärna något om axlarna när man är i trädgården.
Soppkök är en sån där grej som passar ypperligt för stora sällskap. Många gånger har vi bjudit hem vännerna på ärtmiddag med alla tänkbara tillbehör. Det är så enkelt att fixa och ofta uppskattat.
Ikväll är sällskapet familjen. Det är ett väldigt fint sällskap. Det allra bästa. För stunden är det tomt och tyst, för alla, utom jag, är någon annanstans än hemma. Soppan puttrar sakta på spisen medan jag rör i den någon gång emellanåt. Några nypor nyskördad timjan åker i. Det doftar gott. Jag har tänkt hålla det enkelt. Vi behöver inte ha alla de där attributen som vi brukar styra med när vi bjuder hem vännerna. Men så kan jag i alla fall inte låta bli. En glassmet blir hopkokad och några pankisar gräddas. Sommarens bär tinas och sockras med vanilj. Ett nybakat kumminbröd ligger insvept på galler och svalnar. Det blir också bra till soppan. Och baka skulle jag ju ändå göra.
Hela torsdagen är insvept i en behaglig lunk. En torsdag när det ges tid till att fixa. När lusten infinner sig att skapa. När allt är enkelt och roligt.
Jag tänder ljusen i matrummet, ljusen i den stora kronan ovanför bordet. Det känns lite höst när jag dukar fram middagen i matrummet. På vårarna flyttar vi middagarna till köket, för det är där den mesta kvällssolen lyser in, och på  sommaren till gröna rummet, för att sedan, när hösten smyger sig på, tända alla ljusen i matrummet igen och samlas kring bordet och middagsmaten. Allra helst på helgerna.
Det blir perfekt med en höstmiddag i matrummet ikväll. En torsdag. Med alla ljusen tända. Ärtsoppa, nybakat bröd, nygräddade pankisar, hemmagjord glass och sommarbär.
Med familjen. Bäst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven + 3 =