När jag var liten …

DSC_2500När jag var liten och en bra bit upp i tonåren så roade vi oss mycket med ord- och bokstavslekar i vår familj. Mest var det pappa och jag. Vi fördrev tiden under bilturer hem till mormor och morfar, som gick genom småländska granskogar och lätt hade kunnat bli dryga, just med sådana lekar.
Som jag minns de där resorna dyker tanken nästan upp på en resande cirkus. Hur jag satt inträngd i baksätet mitt bland en massa packning, framför, bakom och uppe på, och i sällskap med alla djur som ingick i familjen och som alltid följde med. Oftast var det hundar, minst en, ibland två, det hände att det var tre. Någon gång hade vi med oss små kycklingar som inte kunde lämnas för de så nyligen hade hittat ut ur skalen. De hade fått en tillfällig resebostad i en stor gammal pappkartong. Just den där turen minns jag att när vi efter ett kort stopp mitt i allt det mörka, barriga skulle fortsätta resan så hade de små dunbollarna lyckats rymma ur kartongen. Jag kommer ihåg mödan med att lyckas få tillbaka dem ner i den. Och hur  proceduren upprepade sig när vi körde in med bilen på gårdsplanen hos mormor och morfar. Hur kvarterets alla ungar kom springande i ett försök att hjälpa till. Alla barn, skulle jag tro, vill väl gärna uppleva känslan av en liten dunig kyckling mellan sina händer.
Och så minns jag min pappa. Han var en hejare på det som hade med ord och bokstäver att göra. Musikalisk var han också. Vi sjöng mycket under de där bilturerna och hittade på ramsor  som vi satte musik till. Eller så kunde någon av oss säga ett ord och sedan letade vi efter rimord tills vi fullständigt hade tömt förrådet på alla ord som gick att rimma till. Der var långa bilturer när man var liten, men resorna med pappa ... nej, de blev aldrig dryga. De var roliga och det var kul med ord- och bokstavslekar.
Jag kommer också ihåg hur vi tittade på registreringsskyltar. Innan vi hunnit så långt mötte vi flest bilar där skyltarna hade bokstaven K. När vi kommit en bit blev det allt fler med H. H får mig nästan att känna doften av barrskog. Det är de som jag nu, flera år senare, minns att jag kunde; Blekinge och Kalmar län. Men jag vet att jag lärde mig fler, att det var kul att gissa och nästan lite spännande om de kom långt ifrån. Därför tyckte jag det var trist när man bytte registreringsskyltar till de vi har idag. Men det gav sig - det blev nya lekar med ord och ramsor. Kul de också.
Det var när jag tittade in på Bosse Lidéns blogg som tanken på allt detta kom till mig. Han utlyser en tävling där man ska fota tre registreringsskyltar med bokstäver som bildar ord och om sedan orden bildar en mening blir det extrapoäng. Jag vet inte om det blir några poäng av de ord jag fann på bilar under en solig eftermiddagspromenad. Kanske har någon funnit dem före mig. Men jag vill gärna göra ett försök, för tanken som kom till mig gjorde mig så glad. Så oavsett: Tack Bosse, för fina minnen som du fick mig att plocka fram.

IMG_0557 IMG_0556

IMG_0549

 

4 thoughts on “När jag var liten …

 1. Det där doftminnet... ett av de starkaste minnesdelarna i hjärnan. Så kreativa bilresor ni hade. Utmana tanken och fantasin. Jättefint inlägg! Önskar dig en fin helg! 🙂

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Tack Helena, kul att du tittade in. Hoppas du får en skön söndagkväll och en bra start på veckan.

   Reply
 2. ... och jag vill tacka för detta mysiga och nostalgiska inlägg, där jag känner igen mycket från min egen barndom och uppväxt. 🙂 Tiden går mycket fortare när man har roligt i ex, bilen. Vad synd att du inte var med och lekte i min ordlek/korsordslek som jag hade varje dag i november. Dina tre ord kunde varit en replik i en Jönssonligan-film. "Sno lok Gun!" Du får ett bonuspoäng för det. 🙂
  Trevlig helg.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ja, vi är nog ett gott litet gäng som kanske minns resor i bilar kalla som kylskåp, eller alldeles stekheta av sommarsol och brännheta galonsäten, där "räddningen" liksom blev lekar på vägen. Det var då det...
   Jag får försöka hålla mig lite mer alert framöver bland alla roliga lekar och tävlingar. 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine + 2 =