På var sin plats …

... står de sedan några dagar i jord i väntan på att den första lilla knoppen ska våga sig upp. Några dagar sent, i sedvanlig ordning, hamnade de där. Men å andra sidan vet man ju aldrig om de klarar av att hålla tiden. Sex till åtta veckor rekommenderas. Som alla vuxenår tidigare är jag mycket närmre advent i almanackan än i tanken. Var det inte ganska nyss vi bommade igen sommaren? Nu har de i alla fall, amaryllislökarna, fått var sin patinerad kruka att börja ta fart i för att sedan ståta med sin blomsterprakt. Lagom till jul ... i alla fall inte före ... hoppas jag ... men, vad vet man?

Som barn tedde sig tiden före jul som en eeeevighet. Då hade det funnits massor av tid att planera för blomsterlökar till jul. Fast juliga lökar var just inte så prioriterade då. Men jag minns fortfarande doften av hyacint hemma hos mormor och det minnet räcker långt för att också minnas känslan av de jularna. Det lär ju befinna sig i en division för sig självt, efter vad man har hört; doftminnet, och med det följer så mycket mer.
i år började jag i vart fall med att "preppa" lökarna med att låta rötterna få ett dygn i ljummet vatten. Och ser man på! När jag tittade till dem tidigare i dag hade det minsann tittat upp en liten knopp hos dem var och en. Kul! Genast fick de var sin trevligare plats att vistas på. Söderfönstret framför arbetsbordet. Ett mysigt ställe för att följa deras "resa" under advent.

6 thoughts on “På var sin plats …

 1. Amaryllis är verkligen ljuvliga blommor och snart måste några följa med hem hit. När man var liten kändes julen som en evighet men numera tycker jag att den går ganska så snabbt faktiskt.

  Kram och ha en fin torsdag!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Klokt följe. 🙂
   När man var liten var det på något vis mer av allt. Nu får man försöka "hålla i" tiden.
   Kram och tack detsamma!

   Reply
 2. En superfin blomma när den blommar i all sin prakt. Dessutom blommar den lääääänge.
  Som barn var julstjärna blomman som skulle vara. Den juligaste av dem alla. Jag fyller ju år i December så varje år fick jag minst en i present. Gissa hur glad blev man då?
  Nu tycker man bättre om alla julblommor, fast Amaryllis tror jag slår dem alla.
  Spännande när den precis tittat ut och visat sin växtkraft.
  Kram Kajsa
  PS. Hur var Chilin med dutten kanel?DS.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Mysiga minnen ...
   Ja, många fina julblommor finns det och jag blir sugen på alla, men minst en amaryllis är ett måste.
   Chilin! 👍
   Kram!

   Reply
 3. Visst är det roligt att följa en amaryllislök och se hur den utvecklas. En riktigt bra placering har den ju ädr du ser den. Tack, för tanken att "preppa" dem i med rötterna i ljummet vatten. Ska testa det.
  Ska inhandla några lökar i morgon. Tycker även om amaryllis som snittblommor och brukar köpa hem även några sådana.
  Önskar dig en fin fortsatt vecka.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Enamaryllis pryder var den står, som snitt eller i kruka - en underbar blomma.
   Tack, jag önskar dig detsamma.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − four =