Dagar före jul

dsc_6557Vi är mitt upp i och jag tycker om att vara där. Det stökas. Det är kul. Ingen stress. Lustfyllt. Men det känns också fint att stanna upp en stund, fundera lite över vad julen betyder för mig. För oss. Det värmer gott att känna att vi inom familjen har bildat egna traditioner. Traditioner som våra barn på nytt gärna vill uppleva när julen klappar på dörren. Jag önskar mina barn att få vara mitt i sådana jular som jag hoppas kommer att ge dem fina minnen att bevara.

Traditioner är fint om man önskar dem. Men kanske vill man hellre vara öppen för ombytlighet, eller låta julen gå förbi utan att den ger så mycket väsen ifrån sig. Det fina ligger i möjligheten att göra så som det känns bäst.
Traditioner förändras oavsett, därför att innehållet under tid blir annorlunda. Man får släppa på somligt och välkomna annat.
dsc_6559Yngst har hunnit in på andra halvan av tonåren och jag tänker att det nog är dags för oss att släppa på sådant som han och de två äldre sannolikt vuxit förbi. Medan han verkar ha tankarna på helt annat än jul, glimtar det plötsligt till i ögonen på honom en kväll och så säger han: "Julstrumpor, det får allt tomten komma med, det tycker jag är kul." Och naturligtvis hänger de strumpor, som funnits med under barnens alla jular, snart på plats för att gillras julaftons morgon.

dsc_6561Så lutar vi oss tillbaka en stund du och jag, mitt i förberedelser. Den där stunden som gör det. Som får våra dagar före jul att kännas lustfyllda och förväntansfulla. Som får oss att känna att vi är mitt i det som vi helst vill vara i.

dsc_6553Hur man än väljer och hur man än önskar, så tänker jag att omtänksamhet och doft ändå är fint att få med sig in i jultid. Så här kommer ett härligt färgsprakande, doftande gäng i sällskap med en varm julekram.
dsc_4027

16 thoughts on “Dagar före jul

 1. Julen blir vad man gör den till och jag tycker det är viktigt med egna traditioner. Måsten och stress hör inte med helgerna att göra men tyvärr blir det ändå så för många...

  Lycka till med förberedelserna

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Jag tycker också det är fint att behålla en del av julens traditioner. Viktigt mitt i allt detta att stanna upp en stund då och då.
   Tack, detsamma!

   Reply
 2. Tack för att du så fint delar dina tankar om traditioner och dagarna nu före jul.
  Jag tänker tillbaka på traditioner som jag haft och jag minns och jag kan sakna dem. Men man kan inte vrida tiden tillbaka.
  Så fint ni gjort hemma och jag är så glad att få dela detta med dig.
  Att ha med omtänksamhet och doft in i julen känns fint och ja tackar extra för detta.
  Skickar omtanke, värme (inte bara den yttre) och vacker grönska till dig och lite doft av jasmin.
  Stor kram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Nej, tiden vrider man minsann inte tillbaka. Viktigt att vara i det som är just nu och göra det bästa.
   Jag är glad att du tittade inom och tack för omtanke.
   Varm kram till dig

   Reply
 3. Så fint du skriver om jul och traditioner. Att var och en gör som det känns bäst och passar bäst, det är modellen.
  Julstrumpa, den traditionen är jag inte van vid, kanske borde testa, verkar mysigt på något sätt.
  Härlig hyacintgrupp. Jag älskar hyacinter men min mysing är allergisk mot doften, så det får vara.
  Vill önska dig en riktigt GOD JUL.
  Varm julkram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Julstrumpan har alltid varit lite kul här hemma när barnen kollat ner i den på julaftons morgon.
   Hyacinter är härligt, om man tåler de rackarna. 🙂
   En riktigt God Jul önskar jag också dig.
   Varm kram

   Reply
 4. Är det en gammal eller ny tradition, att du alltid skriver så kloka bloggtankar som får mig att må bra och gör mig nyfiken? 🙂
  Det är skönt att kunna vara lyhörd och jag uppskattar både nya och gamla aktiviteter. Hoppas ni får en underbar gemenskap som ger er minnen att vara rädda om.
  Julkramar från Ystad

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Gammal eller ny? I vart fall vore det kul om den blir återkommande - det gör mig glad att du känner så.
   Tack, vi har haft härliga, minnesvärda dagar hela familjen tillsammans och jag har varit långt ifrån den digitala världen. Möjligen kan jag tycka att de har gått en aning för snabbt förbi. Det är ju så när man har trevligt. 🙂
   En värmande januarikram!

   Reply
 5. Mina barn har också vissa traditioner från när de var små som absolut måste följas. De har infört dem i sina familjer . Det är roligt med en liten blandning av gammalt och nytt, tycker jag. Jag önskar dig en god fortsättning på det nya året.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Härligt att man har lyckats införa traditioner som barnen sedan tar med till sina familjer. Lite blandat smått och gott blir ofta en fin kompott. Julrim är en av våra traditioner. 🙂
   En riktigt god fortsättning önskar jag också dig Gunnel.

   Reply
 6. God fortsättning på 2017. Sådan julstrumpa hade ju mina tjejer med, undrar vart den tog vägen? Pepparkakshus hemma hos oss görs sedan ett år tillbaks av våra vänner och i år blev det någon slags krubba...kanske inte helt efter Biblen & julhistorien, men ändå en krubba.

  Kram Kajsa

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Tack, detsamma. Jag undrar också över somliga julattiraljer som tagit vägen någonstans där jag inte hittar dem. Men krubban står på plats ... 🙂
   Kram

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − 5 =