Frostnupen decembermorgon

dsc_6544Jag vaknar till en mörk frostnupen decembermorgon som har bäddat in trädgården i sagolik rimfrost. Medan jag ännu ligger kvar under det goa täcket, ovetandes om allt utanför, hör jag mistluren varna sjöfolket för tät dimma. Eller tjockan som mormor alltid brukade kalla den. Även om jag inte har nån större lust att lätta på täcket och sätta fötterna på det kalla golvet, det känns så brutalt, byter jag det inte gärna mot att vara ute till sjöss. Nöjd med att slippa det ligger jag kvar en extra kvart i det varma, mjuka, innan jag stiger upp och börjar min dag.

Det ger en kick åt en sömndrucken själ att se det magiska utanför fönstren. Det förstärker känslan av vinter och att julen är nära. Ibland kan jag verkligen önska att snön ville falla oftare och lägga sig lite längre stunder där jag bor. Men morgonens rimfrost tröstar.

Det känns lite märkligt, men också härligt, att jag denna kalla dag kan plocka in färsk timjan till kvällens torsdagsmiddag som går i sann traditionsenlig anda. Ärtsoppan står på spisen och efterkokar lite sakta för att smakerna riktigt ska sätta sig. Varm punsch kommer förstås, tillsammans med örtkryddor, sötstark senap, knäcke och ost, att serveras till huvudrätten. Och sedan pannkakor med hemmagjord glass och ett par droppar av den nu kylda punschen till dessert.

Så avrundar vi vår höstsäsong J och jag, med en värmande ärtmiddag. Nu ligger det lediga dagar framför oss, över alla kommande helger, som vi styr över helt själva utan att någon annan har synpunkter. Vi kommer i vanlig ordning att ha mycket julbestyr, för det är så vi tycker om att ha det. Då känns det förstås extra härligt att också få tiden för det.
Vi stökar medan vi väntar på att trion ska få julledigt och trilla hem en efter annan. Ser fram emot att samlas. Men det finns några önskemål från yngre gardet, sådant vi har lovat att vänta med tills de är lediga och har hunnit hem, sådant som de gärna vill vara med på. Det ska bli kul. Riktigt kul.
dsc_6541-1

12 thoughts on “Frostnupen decembermorgon

 1. Även vi har haft rimfrost idag, hade en tanke om att gå ut och fotografera, men det stannade vid tanken!

  Du lyckades däremot ta vackra bilder idag!

  Reply
 2. Underbar förstabild. 🙂
  Uttrycket "Tjockan" känner jag väl till. Likaså väntan på att "flocken" ska samlas igen och de gemensamma jultraditionerna ska ta vid. Njut av ledigheten och gemenskapen.
  Decemberkramar Bosse

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Tack! 🙂
   "Tjockan" låter lite kul, jag tänker att det kanske är dialektalt.
   Ljuvligt att ha en flock att vänta in och glädjas åt att få vara tillsammans med.
   Tack, njuter gör vi definitivt. 🙂
   Kram!

   Reply
 3. Vilken vacker bilder och den översta fastnade jag särskilt för. Ärtsoppa med varm punsch och pankisar med hemlagad glass och sylt, så gott. Jag känner doften av allt ändå hit bort till sydostasien. Jag förstår att ni nu har härliga dagar framför er med julförberedelser sm ni ska göra tillsammans.
  Och jag hoppas du delar med dig av detta.
  Stor kram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ärttorsdag med alla tillbehör, "det är fina grejer det", för att citera yngst - tänkte väl att fler skulle bli sugna. 🙂
   Riktigt härligt känns det också med lediga dagar och att samlas - få vara omgiven av det allra finaste jag vet.
   Jag hoppas hitta tid och ro för att titta inom här. 🙂
   Varm kram!

   Reply
 4. Så vackert du har fångat rimfrosten på din bild. Även den nedre bilden är fin.
  Hoppas att ni får det helt underbart på ledigheten.
  Ärtsoppa, pannkakor och glass. Så gott det låter och jag förstår att det var så också.
  Trevlig söndag och kram till dig.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Tack!
   Ja, rimfrost är egot verkligt vackert och ärtsoppetorsdag är en uppskattad klassiker.
   Önskar dig en härlig start på nya veckan!
   Kram

   Reply
 5. Min farmor sa alltid "tjockan" om dimma. Får mig att minnas och le. Så härligt det är när man kan samlas alla, och det är något speciellt med en del saker som man alltid vill göra tillsammans. Sånt ska man vara rädd om och bevara. Det blir härliga minnen att ha med sig för lång tid framöver. Kram

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Det är riktigt roligt att minnas gamla uttryck. Och det är fint att samlas kring sådant man gläds åt att göra tillsammans. Så sant; sådant bär man med sig.
   Kram till dig!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 7 = seven