Julmusslor

dsc_6531Jag vill känna julen omkring mig när jag står och tummar ut mandeldeg i välsmorda musselformar. Det kräver en liten puff. Jag tänder ett ljus och ställer en nejlikoklädd apelsin intill. Tar en kopp kaffe och en pepparkaka. Kanske allra mest vill jag höra musiken fylla köket och rummen intill.
Jag väljer med omsorg. Finstämda julsånger tar plats. Det doftar smör och mandel. Det känns fint och rätt - den där känslan jag så gärna vill ska finnas med.
"Jag kan se min gamla mamma där hemma, hur hon penslar formarna med smör och tummar ut degen", kan jag ännu höra hur min pappa säger till mig. Det gör att han blir närvarande mitt i musselbaket och att jag känner anknytningen till min farmor, som jag inte har några egentliga minnen av.
Verkliga finsaker - minnen och känslan så här inför julen. Som gör att alla nära, fast förutsättningarna är annorlunda än tidigare, på sitt eget lilla vis samlas och finns med.
dsc_6532

8 thoughts on “Julmusslor

 1. Mandelmusslor är riktiga julkakor. Det får mig också att minnas min farmor, som alltid bakade de här kakorna. Numera är det min svärson som står för baket och de är jättegoda. Ha det bra.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Mandelmusslor är väldigt juligt och det är fint när man hjälps åt att jula till det. 🙂
   Ha de gott!

   Reply
 2. Tack för stämningsfull läsning. Jag riktigt var med dig där i köket och penslade formar och tryckte ut deg och vi lyssnade på vacker julmusik.
  Men det var i tankarna.
  Julen försvann på något sätt för mig 2002 då många trista saker hände i mitt liv och sedan dess är julen förknippad med så mycket sorg.
  Nu är jag helst inte hemma över jul men jag träffar döttrar och barnbarnen efter jul och vi sågs innan jag åkte. Men de vet hur jag känner och det känns trösterikt.
  Stor kram från mig.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Det är nog så att vi alla bär på sådant som har sargat oss. Det är bra att hitta sätt att finna sina egna former - allt måste inte vara efter "givna" mönster.
   En liten mussla bjuder jag gärna på. 🙂
   Ha det fint Ditte!
   Varm kram

   Reply
 3. Så fint skrivet om känslor och minnen inför jul och julförberedelserna. Tack för det. Mina dolda minnen kom också fram då jag läste hur du ordnade med stämningen i köket.
  Så fint och gott det ser ut med mandeldegen där i formarna och sedan fina kakor.
  Ha det så bra det går och varm kram till dig.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Tack, hoppas att det var fina minnen jag lockade fram.
   Mandelmusslor så här inför julen känns lite extra bra, men man fixar självklart med det man bäst tycker passar.
   Ha det fint du också och en varm kram tillbaka.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − = 5