Drömmar och luftslott

DSC_6796Vårkänslorna för en jojo-liknande tillvaro. Upp och ner, fram och tillbaka, kommer och går. Gråmulna dagar i mars med oönskad snöglopp. Det är lätt att bli stugsittare. Vill man inte rodda ner sig får man göra något man tycker om att pyssla med. Eller ägna lite tid åt att dagdrömma. En trevlig syssla. Jag gillar att ha drömmar. Visioner och drömmar berikar. För mig är det inte alltid så viktigt att förverkliga dem.

När vi flyttade från hyreslägenhet och köpte vårt gamla hus behövde allt renoveras. Vi kunde inte bo i huset första tiden. Jag hade fullt med små projekt i tankarna om hur vi skulle ha det. Trots att J och jag hade campat ihop en del år redan då, märkte jag efter ett tag att detta stressade honom. Vi såg så olika på det. J försökte genast se hur mina drömmar skulle kunna realiseras. Men det var egentligen aldrig så viktigt för mig. "Halva nöjet med att ha hus", sa min pappa, "det är att bygga luftslott". Och jag är min pappas dotter. Så väldigt mycket min pappas dotter.
Vi bor fortfarande kvar i samma hus och nu har vi synkat oss vad gäller mina drömmar och Js handlingskraft. En väldigt lyckad kombo, nu när vi vet hur vi ska ta hand om den. Åren har lärt oss.

Av drömmar och luftslott som skapas i mitt inre blir somligt verklighet, annat försvinner i periferin och en del tas väl omhand som något bra att ha kvar - att göra eller bara låta finnas. Välgörande.

Att ha tillgång till trädgård skapar också drömmar. Och drömt har jag gjort när jag under åtta program följt Mandelmann från tidig vår till vinter på deras gård Djupadal på Österlen. En liten bit av mig drömmer om ett självhushåll. Jag har mycket svårt att tro att det är en dröm som kommer att förverkligas, men det gör mig gott att låta den få finnas. Den tar mig i tanken dit jag annars inte skulle komma. Och den tar mig en liten bit på vägen.

Tio minuter på cykel och jag är mitt i centrum. Femtio minuters meditativ skogspromenad längs med havet, från dörr till dörr. Tio meter till vårt orangeri som ger mig möjlighet att göra en del av mina drömmar verkliga. Jag tror att det är optimalt för mig - lite av varje av det jag håller högt.
När jag tittar ut i orangeriet denna gråmulna dag ser jag att mimosan, som flyttade hem till oss förra sommaren, har överlevt vintern. Snart kommer doften av gula små blommor att spridas i orangeriet. Det har jag drömt om och jag väntar med spänning. Citronträdet står i knopp efter vintern. Kan knappt bärga mig - doften av citronblommor är alldeles hänförande.
Men kanske hade jag inte trott att vi denna vinter skulle vara självförsörjande på citroner. Ännu mindre att oliverna under vintern skulle växa till sig och mogna.
i orangeriet kan jag gott sitta en stund med mina drömmar, medan jag ser att en del av dem har blivit verklighet runt om mig.
DSC_6798

DSC_6783DSC_6792

12 thoughts on “Drömmar och luftslott

 1. Så fint du förklarar dina tankar, känslor och önskedrömmar. Det går så bra att tankemässigt följa med dig.
  Jag är nog lite likadan, vill gärna bygga luftslott och dagdrömmer ofta om saker som jag skulle vilja göra, men förstår att det blir en dröm.
  Bra att du och din man kom till gemensamma lösningar fast ni var så olika, jämkat ihop kanske.
  Härliga bilder, roligt att få se.
  Kram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Tack. Det är härligt att drömma. Bra tror jag också att komplettera varandra och inte vara lika i allt. Men viktigt förstås att förstå den andra.
   Kram till dig!

   Reply
 2. Tove Olberg

  ÅÅÅÅÅÅ denna texten är helt underbar att läsa, fastna i och gå vidare och gå tillbaka för att så komma framåt 🙂 och så rymmer den så fin kärlek mellan dig och din man!
  Stor glädjekram och ha en fin helg!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Vad kul att du tycker så.
   Det är fint att ha någon att fungera bra ihop med.
   Tack, en fin helg blev det. 🙂
   Stor kram till dig!

   Reply
  1. Mia

   Post author

   Tack för fina ord.
   Det är något bra med att ha olikheter och komplettera varandra väl.
   Kram till dig!

   Reply
 3. Vilken njutbar text. Så rofylld! Och drömmar och visioner måste man ha och om de sedan uppfylls eller inte tror jag inte är så viktigt. Viktigt är att man landar i sina tankar och inom sig och hittar ett lugn och en haroni. Sedan kan det växla och komma både toppar och dalar och sedan landar man oftast igen.
  Jag blundar och ser er trädgård, ert hus och ert lusthus framför mig och jag kan känna att jag är där.
  Stor kram från ett idag lite vårlikt Stockholm.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Tanken på att vi slår oss ner en stund tillsammans känns trivsam. Det är härligt att man kan förflytta sig så. 🙂
   Stockholm i vårskrud känns också som något fint.
   Ha det gott!
   Varm kram!

   Reply
 4. Åh vad härligt det låter med luftslott, drömmar, hus, närhet, avskildhet, orangeri, trädgård och hus. Själv fick jag sälja huset när jag separerade och nu bor jag mitt i Centrum och njuter av min koloni på sommaren. En bra kombo när man inte har ett nytt hus på lut.

  Njut av tillvaron
  Kram Kajsa

  Reply
  1. Mia

   Post author

   En trivsam "röra" är vad det är. För mig. Alla är vi ju olika. Att bo i centrum med en liten sommarkoloni låter också som något verkligt bra.
   Tack, du också!
   Kram till dig!

   Reply
 5. Här är det bara jag som dagdrömmer. Min man är en mycket jordnära person. Kanske därför vi kompletterar varandra. När jag snurrar iväg för mycket kan han stoppa mig. Men han tycker det är väldigt bra att jag kommer med idéer om saker jag vill ha förverkligat. Vi är nog ett ganska bra team. Kram

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Bästa sortens olikheter - de som kompletterar varandra och blir till ett lyckat resultat. 🙂
   Kram till dig!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× three = 12