Sköna maj

DSC_5770Sköna maj!
?
Oberäknelig! Har minsann en räv bak örat. Vintern rasar. Kall, snöig, temperaturfall under nollan.
Men ändå ...
"Insjungen" och SÅ välkommen! Solen kan inte låta bli att värma. Bara man finner platsen dit den kalla vinden inte hittar. Och när kvällen börjar bli sen är den ännu ljus. Ingen minusgrad i världen kan ändra på det.

På trappan trotsar penséer kylan. De är bra på det. Det gör mig glad att de håller stånd mot en envis vinter och trotsig vår. Och så blir jag glad av doften när solen lyckas värma dem. Härligt att sitta där en stund när tid ges.
Persikan som djärvt slog ut sina små blommor, utan att en enda insekt vågade sig på att titta fram för att göra arbetet som krävs för sommarfrukt, är nu överblommad.
Jag engagerade hemmavarande familjemedlemmar i flytten av vårt lilla medelhav för en tid sedan. Tunga krukor bars ut från vinteridet till sin sommarvistelse i trädgården. Olyckligt nog ett par dagar innan många nätter med minusgrader. De virades in i dubbel fiberduk, sedan höll jag tummarna. Tror väl knappast att det var deras förtjänst, men alla plantor lyckades överleva denna prövning.

Jag har ägnat dagen åt gröna rummet. Klippt gräs, lukat det mest oönskade och tagit några tag med sekatören. "Små solar i gräset" har lite sorgesamt fått lämna trädgården. Varför ska de envisas med att bli så många?
"Rosor kan man hantera som sin värsta fiende", minns jag att J:s pappa en gång sa till mig, "fast inte före nattfrosten är över."  Jag passade på att hantera dem när solen kom på besök under eftermiddagstimmarna. Fast inte som min värsta fiende. Jag friserade dem istället ganska lätt och med stor varsamhet. Sönderriven har jag blivit tidigare - jag undvek det idag. Nu håller jag tummarna för att jag inte ännu en gång ska bli bedragen av luriga, alltför kalla nätter.

Härligt omtöcknad av många timmars frisk luft och välgörande arbete för kropp och själ, ser jag fram emot att lägga fötterna högt i soffan till kvällen. Nu behöver jag en stunds vila för att  snart återgå till arbetet med "det fina livet på landet". Det trivsamma projektet som kräver tid och kraft både i tanke och handling. Och som gärna får ta plats i mina drömmar.
DSC_5840

12 thoughts on “Sköna maj

 1. Sköna maj är verkligen på tok för kall detta år. I går när jag gick långrunda med Miss E hade jag behövt såväl handskar som mössa men jag vägrade. Maj är ändå maj och snart borde väl värmen komma. Jag längtar efter att få lite blommor på terrassen och kunna sitta ute igen...

  Kram och ha en bra dag!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Man får stå upp för sin vår - våga trotsa! 🙂
   Den som väntar på något gott ...
   Tack, jag önskar dig detsamma!

   Reply
 2. Det är så glädjefylllt att titta in hos dig och jag känner att jag via dina fina beskrivningar är med och ser det du berättar så vackert om.
  Jag har ju förstått att den svenska våren mellan varven tagit sig några pauser men man får njuta när den är på plats. Och jag förstår att du gör det. Dagarna är ju längre och det är nog så viktigt. Ljuset betyder så mycket och det finns ju helt oavsett.
  Så härligt med penséerna på trappan, de är tåliga och rosorna kommer nog att klara sig. Håller tummarna.
  Önskar dig skön vila och fin återhämtning.
  Stor kram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Å´ det är alltid lika trevligt när du kommer på besök. 🙂
   Väder och vind för sin egen tillvaro och det är lika bra att finna sig. Kvällsljuset gör oerhört mycket för välbefinnandet. Och även om jag hör till dem som drabbas av vårtrötthet, är det lätt att finna nya krafter denna vackra tid.
   Tack Ditte!
   Kram!

   Reply
 3. Så fint du skriver om Sköna maj, som har visat sig vara väldigt aprillig i år men så är det och snart vänder det. Idag redan tror jag.
  Säger Karin som också ska lägga fötterna högt och titta på Den unge Morse eller vad serien nu heter.
  Ha en fin helg!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ja, sköna maj är allt lite lurig, men tron kan försätta berg. 🙂
   Det är härligt att ha en sådan stund att se fram emot.
   Tack Karin, en fortsatt riktigt härlig helg önskar jag också dig.

   Reply
 4. Maj, hittills har varit nästan som april, då det gäller vädret, men just idag verkar det som om våren har kommit. Dessa kalla vindar som har varit, inte skönt och minusgrader på nätterna, förhoppningsvis över.
  Så fina blombilder du visar. Det påminner om vår och sommar.
  Penséer är tåliga emot kylan, de brukar klara en hel del.
  Trevlig helg.
  Kram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ruskigt kallt har det varit minsann, men idag har vi haft sol och värme och en jätteskön dag i gröna rummet. Det väcker hopp om att det blir sommar i år också. 🙂
   Tack, en fortsatt riktigt skön helg hoppas jag att också du får.
   Kram till dig!

   Reply
  1. Mia

   Post author

   Tack! Å´ tänk, snart är vi inne i den sjätte. Det gäller att "hålla i" dagarna.
   Kram till dig!

   Reply
 5. Dagarna går så fort och ibland hinner man inte njuta av allt det vackra. Det blir nästan som en explosion av allt växande.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   En "superexplosion" faktiskt! Man måste komma ihåg att stanna upp, ta en titt och njuta, varje dag - ingen är den andra riktigt lik.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four + 3 =