Ljumma kvällar

Kvällen är så ljummen att skrivarlyan flyttas ut i gröna rummet. Dagarna är så varma att samma rum knappt kan intas innan solen dalar bak grannens häck.
Vi har några jobbeveckor innan andra halvan av vår semesterperiod drar igång. Jag är så lyckligt lottad att jag kan spendera tiden till stor del som jag själv önskar, så jag tar helt enkelt ledigt det mesta av den. Värre är det för J som har veckor med pendling och korta helger hemma där emellan. Den hårda skolan gör klart att livet inte är rättvist. Och minsann inte alltid lätt att hantera. Just nu är det mest värmen som kan vara knepig att ha att göra med. Men när man kan sitta i skuggan med ett klurigt sudoku, ett inte alltför knepigt korsord, en bok att drunkna i, eller med radion intill med nån av sommarpratarna, som förkunnar sånt som man mår bra av att lyssna till - ja, då känns tillvaron lätt och go att tas med.

Medan den ene åker kommer den andre. Vi har mellan hemma över sommarveckorna och det är härligt att se honom ta plats i huset som om han inte varit nån annanstans emellan. Så som man gör på en plats som är "hemma".
Mellan, yngst och jag gjorde nyligen en nostalgitripp till en plats som en gång, som känns längesen nu, var som hemma för mig. Vi packade picknick och badkläder och for norrut. Så många mil att vi alla hann önska låtar som fyllde karossen med "tung-gung" och oss med glädje och förväntan.
Många låtar senare stiger vi ur bilen och går sakta längs med de där bekanta stigarna och vägarna som nu ser annorlunda ut men ändå är sig så lika. Badplatsen, affären, fabriken och mormors och morfars hus som nu ofinns, för där finns istället ett annat hus. Fast grindstolparna, de stora i granit, som står på diagonalen in till trädgården, de finns kvar. Jag kan inte gå förbi utan att först smyga igenom dem, in till gården som en gång var mormors och morfars men också kändes som min. Och så fabriken där morfar rörde godissmeten i stora koppargrytan och sedan klippte lagom stor bitar med den jättelika saxen. Självklart blir det ett besök hos de som nu har tagit över. Och visst berättar jag min historia, hur jag som liten smet in och ryckte morfar försiktigt i förklädet och sen gick därifrån med en klubba i handen. Hur jag och mina kusiner lekte kurragömma på lagret bland alla stora kartonger. Och minnet av morfars smörgåspack när "koken", där karamellsmeten värmdes över öppen eld, fick bli lunchrum.
Man mår bra av en nostalgitripp emellanåt.

Nu har vi lämnat det nostalgiska dithän och ställer istället in oss på att headbanga. Det blir Guns N´Roses på Ullevi till helgen. Vi fick frågan av våra barn om vi ville hänga på. Klart vi gör! Så vi drar iväg hela familjen. Vi har några mil på oss att värma upp. Jag gissar det blir hög volym på den resan.

Dags att avrunda skriveriet på uteplatsen vid köket. Men först en liten trädgårdsrunda. En titt ut över allt som i den soliga, varma och torra sommaren blommar väl tidigt och över för fort. Som alltid finns pappa med mig vid rabatten när floxen står i blom. "De luktar höst, så jag tycker", säger min salig pappa, så som han alltid har sagt. Fast nu pappa, står vi mitt i sommaren.

4 thoughts on “Ljumma kvällar

 1. Du formulerar dig så vackert i text, som tex ordet ofinns - det passar så fint i sammanhanget.
  Gun´s N Roses gillas, så dem skulle jag också gärna gått och sett.

  Njut på av sommaren! Och tack för din fina hälsning inne hos mig.
  Kram Christina

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Tack. 🙂
   Ja, konserten var en upplevelse att ta med hela sommaren.
   ... som vi förstås njuter av medan vi varvar dagar på bygget med stunder i skuggan och lite annat smått o gott.
   Tittar in till dig gör jag gärna, det är alltid ett trevligt besök.
   Ha det fint!
   Kram

   Reply
 2. Så fint du har det. Jag läser och njuter av din beskrivning och känner stundtals att jag är helt med dig. Vad roligt att se Gun´s & Roses på Ullevi. Jag har en gång för länge sedan sett dem på Stockholms stadion och det är fortfarande minnesvärt. Önskar dig och de dina forsatt fina sommardagar. För sommaren består ju ett tag till.
  Stor kram!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ja, så är det Ditte; det är sommar ett tag till. Och vi fortsätter förstås att njuta samtidigt som vardagen börjar ta vid.
   Fint att ha dig på besök. Jag kikar inom dig nån dag framöver. 🙂
   Kram till dig!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− six = 3