“De är inte …

... tillräckligt gräddade", säger J.
"Jo", ryter jag, "du ser väl att det är gyllenbruna längs med kanten. Förresten hade jag dem inne tre minuter längre, ännu längre så bränner jag dem."
Jag knackar med knogen på baksidan av de små formarna. Alla de fyra första går sönder. Jag slår hårdare på femman och sexan; kommer ut i delar de också. Mitt humör får J att lämna köket och när han har gjort det ställer jag in de som är kvar ett par minuter till. Jag vill ju inte att han ska märka ... ge honom rätt.
Jag tar ut plåten och börjar om. En kommer ut hel, en trasig. Knackar hårdadre. Nu blöder knogen.
Allt som allt: tolv hela, tretton mer eller mindre trasiga.

Denna mandelmussledramatik!

Lite så har vi det i advent. Mycket mys med inslag av småirritation emellanåt. Det är en del att fixa med. Inte för att vi måste utan för att vi vill. Dramatiken kring mandelmusslorna är återkommande från år till år. Tradition. Hos oss är det mycket det det handlar under veckorna före jul. Tradition och önskningar. En önskan jag haft i år är att vintern rakt genom skulle kunna få vara mild och blåsig. Det är ändå så den ofta är där jag bor och just i år skulle det komma särdeles väl till pass, tyckte jag. Det är en sak att hålla sig till traditioner, men sina önskningar ska man hålla tyst om. Jisses vad det har knarrat under fötterna. I orangeriet, som är ouppvärmt i år, står oliv och citrus och samsas tätt intill varandra, inlindade i filtar och bubbelplast. Jag tittar till dem då och då och hoppas de har gett sig fanken på att stå pall för alla bistra minus. Själva håller vi ångan uppe genom om att se till att kakelugnen inte kallnar mellan brasorna. Väldig myseffekt på det. Och så bak och pyssel förstås - det håller oss också varma. Nån gång löser vi korsord, helst tillsammans - kul tycker vi. En stund för rykande hett kaffe och naggande goda småbitar av mandelmusslor.

6 thoughts on ““De är inte …

  1. Mia

   Post author

   Ja, lite av allt. 🙂
   Tack för hälsning. Om än inte fysiskt så har jag ändå varit långt från soltrappan under flera veckor. Kul att se dig här!
   Kram och god fortsättning!

   Reply
 1. Ja, så blir det ibland med käbbel- Känner igen mig. Nu blir det inte längre (sedan 2002) vare sig mandelmusslor eller så mycket av det juliga. Men jag gläds med andra och deras jular.
  Mysigt med kakelugnen och förberedelser-
  Önskar dig och de dina en riktigt God Jul.
  Varm kram

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Lite "mys-gnabb" kan vara charmigt. 🙂
   Tack för hälsning! Nu när jag sent om sider tittar in på tappan önskar jag dig ett gott 2023.
   Kram till dig!

   Reply
 2. God Jul, Gott Nytt år och God fortsättning,

  Tänkte jag kör alla så här i början av 2023. Mandelmusslor ska visst vara en utmaning att baka. Mamma gör dem varje år och säger att det är ingen jul utan dem. Själv är jag inte förtjust i dem så det kvittar. men det låte hemtrevligt hemma hos er med lite gnäbbel mellan varven
  kram Kajsa

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Tack för det! 🙂
   Musslorna är nog för min del mer tradition än smak och kanske hör även den lite småtrevliga "dramatiken" till.
   Kul att se dig här nu när jag äntligen tittar in.
   Kram och god fortsättning!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six − = 4