En kökets Rolls-Royce

Hemma hos oss bakas allt bröd. Eller i alla fall det allra mesta. Jag känner att jag skulle ljuga om jag sa att vi aldrig köper hem en limpa. Helt sanningsenlig är jag om jag istället säger att det är ytterst sällan som det sker. I vintras blev jag med anledning av detta förärad en Ankarsrum assistent med extra allt. Nästan. Det mesta ingick i paketet och den klarar definitivt mer än enbart brödbak. Den används gärna av fler i familjen och har blivit poppis till diverse smoothies. En blygsam "Leila-bakar-känsla" väcks nästan när jag använder den för att göra cupcakes. Den har fått en egen plats i köket där den tycks triumfera lite. Verkligen läcker. En kökets Rolls-Royce. Som en femtiotalare med röd lack och krom. Fast vi är inte helt bundis ännu. Men det börjar komma. Jag vill så gärna tycka om den. Tycka att den är mycket bättre än den förra. Jag kämpar. Grejen är att på denna arbetar skålen runt medan degkroken är fast. Den förra gjorde tvärtom och det gör att degarna arbetas på olika sätt. Men det färdiga resultatet blir detsamma. Så nu ska flera års vana bytas mot en ny. Någonstans i den processen är jag. Jag vet att det kommer att bli bra.
Nåja, bröd var det ... Bakar man så mycket matbröd  som jag gör gäller det att variera sig hyfsat. Men det finns de gånger man inte känner sig så variationsrik, inte har så mycket lust att baka, samtidigt som man kommer på att det är tomt på bröd i frysen. Och inte har jag lust att åka och handla enkom för det. Lite så var det idag. För dessa gånger har jag ett perfekt recept att ta till på ett bröd som alla i familjen gillar. Superenkelt att baka. Blir lite mindre kompakt än de övriga bröd som bakas här hemma. Och det är gott. Jag bjuder gärna på receptet.

Lättbakade limpor

1,2 l vatten
75 g jäst
0,5 dl flytande smör/rapsolja
0,75 dl brödsirap
1 msk salt
1,5 dl solrosfrön eller pumpakärnor
1,5 kg lantbrödsmjöl; ljust, mörkt eller fyra sädesslag

1. Värm vattnet fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt matfett, sirap, salt och frön/kärnor och rör om. Blanda ner mjölet . Arbeta samman tills degen är blank och smidig. Ingen jäsning behövs.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra jämnstora bitar. Forma till släta avlånga limpor och lägg bredvid varandra i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Smörj lite matfett mellan bröden så går de lättare att dela efter gräddning. Pricka dem lätt med gaffel.
4. Ställ in bröden i nedre delen av den kalla ugnen och sätt den på 200  grader, gärna varmluft. Bröden jäser nu medan ugnens värme stiger. De bör vara färdiga efter 50-60 minuter.  Låt kallna på galler under bakduk, eller utan duk om du önskar knaprigare yta.

DSC_3253 DSC_3254

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − three =