Nygräddat och fortfarande ljummet

Gårdagens hembakade bröd. Det med doft av kummin. Ett av våra absoluta favoritbröd. En aning tidskrävande förvisso. Men om man har den tiden ... och gillar att servera hembakat bröd ... ja, då rekommenderar jag varmt att ta sig tiden att baka. Nedan serveras recept. Det ska helst ligga och vila över natten, insvept i både bakduk och frotté. Vi tjuvstartade förstås. För vem kan hålla sig när det doftar ljuvligt i hela huset av hembakat, nygräddat och fortfarande ljummet bröd?

DSC_3535

Kumminbröd 

Dag 1:
5 dl grovt rågmjöl
1 msk stött kummin
5 dl vatten

Blanda mjöl och kummin. Koka upp vattnet och häll över. Blanda väl. Täck bunken med plastfolie och låt stå över natten.

Dag 2:
5 dl vatten
50 g jäst
7 dl grovt rågmjöl
5 dl rågsikt

Värm vattnet fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet. Häll jästblandningen i degen från första dagen. Arbeta också in 7 dl rågmjöl och 5 dl rågsikt. Låt jäsa övertäckt ca 4 timmar i rumstemperatur.

Tillsätt därefter resten av ingredienserna:
1,5 msk salt
1,5 dl mörk sirap
3 dl grovt rågmjöl
7-8 dl rågsikt

Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt 20-30 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och forma den till 2 sprickfria limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare ca 20 minuter. Grädda bröden på nedersta falsen i 200 grader ca 1 timme.
Linda in bröden i bakdukar och frottéhanddukar och låt dem ligga på galler över natten.

När det är dags att skära sig en skiva brer vi den med smörgåsmargarin som jag blandar själv.

Mixa:
250 g rumsvarmt smör
1,5 dl rapsolja
1 dl vatten
några nypor havssalt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


7 − två =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>