Ge plats för varje årstid

DSC_6466Det känns knepigt att fortfarande vänta in vintern medan våren samtidigt börjar ta plats. Det knoppar i rabatten, men än har vi, vad jag vet, i meteorologisk mening inte haft någon vinter där jag bor.
Våren sätter sällan ner foten utan att Kung Bore hunnit göra visit. Hörde nyligen något om nästa vecka. Nu när vi hunnit in i februari, utan att vintern visat sig, med små knoppar som lite uppnosigt títtat fram ... ja, då kan jag lika gärna vara utan den. En snabbvisit; visst, okej. Men om isen lägger sig tjock, då dröjer det länge innan Bore släpper taget. Jag har varit med förr ...

Är man glad för vinteraktiviteter och vinterlandskap så ska man nog bo någon annanstans. Den mesta vintern där jag bor är snöfattig och inte sällan full med plusgrader. Det har jag vuxit upp med och har förlikat mig med.
Det märkliga är att jag minns vintrarna från när jag var liten som mer "vintriga". Kanske var det tillräckligt att vi lämnade Sveriges trädgård över jul- och sportlov och for de milen som krävdes för att vi skulle komma hem till mormor och morfar i Småland. Där skidades det.

Nu tycker jag förvisso att det är jättehärligt både med snö och is och allt det bjuder. Fanns det mer i min närhet skulle jag satsa på längdåkningsskidor och långfärdsskrillor. Men jag tycker om vårt lilla krypin med gråmyset utanför, och frånsett ett par år utanför rikets gränser och kortare besök på andra platser, har jag inte kommit så långt härifrån. Ännu. Inte så att vi i stunden planerar att dra iväg någonstans, men man kan ju aldrig veta. Härlig tanke tycker jag.

Bäst med att varje årstid får sin givna plats, och riktigt tillåts ta ut svängarna, är nog ändå kontrasterna som då blir de sinsemellan.
Jag tycker om att ge plats för varje årstid. Alla har de något som jag gärna vill vara en stund mitt i. Vara mitt i när våren går över i sommar ... barfota i gräset  ... öppna dörrar ... hela naturen blir ett rum som man går in i. Att sedan flyta med när sommaren går över i vilsam höst ... fullkomligt tappa andan av höstens hela färgprakt. Tillåta hösten att bli till mörk vinter ... gå på lågvarv ... tända ljus ... svepa in sig i varma goa plädar. Men att säga hejdå till vintern för att omfamna våren ... till det räcker inte orden.DSC_4275

10 thoughts on “Ge plats för varje årstid

 1. Jag känner gott för vad du skrivit här; jag följer varje stämning och ton i din formulering 🙂
  Första bilden av fönstret - ger utsikt och ro.
  Sista bilden är så vacker, lyckad skugga kom med!
  Tack så mycket för detta!
  Kram och trevlig helg!

  Reply
 2. Varje årstid har sin tjusning, som min mor alltid brukade säga, när vi klagade på vädret. Det stämmer helt klart. Den enda årstid som jag har lite svårt att tänka så är vintern. Troligtvis för att vi har aldrig vinter mer i Skåne, Vintern ska vara vit men här är den grå. Jag saknar min barndoms vintrar. Ha det bra.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Det är en vinterfattig del av landet vi bor i. Gråmystiden, eller hur man nu ser det (kan skilja beroende på humör 🙂 ), blir väldigt lång. Härligt att tänka att våren är på intågande.
   Tack, ha det riktigt fint du också!

   Reply
 3. Håller verkligen med dig. Varje årstid har sin tjusning och gör nytta. Jag för min del skulle inte vilja bo i ett land som aldrig har vinter och snö.
  Hörde på tv att vintern skulle komma till hela landet nästa vecka med minusgrader, men jag vet inte om det skulle bli snö överallt.
  Jag har inte sett några speciella vårtecken ännu här i Sundbyberg där jag bor, men de kanske finns.
  Två härliga bilder bjuder du på. Båda gillar jag skarpt. Kanske den med snö lite mer än den andra vackra.
  Trevlig fredag och kram till dig.

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Ja, så är det och ombyte förnöjer dessutom.
   Vi får nog räkna med att det blir lite kallare några dagar framöver. Det får gärna komma ett litet snötäcker som skyddar de knoppar som tittat upp. Snart är nog våren hos dig också. 🙂
   Tack, detsamma!
   Kram

   Reply
 4. Med tanke på att vi går mot mars månad så känns det som om att vintern får vara denna säsong. Men jag kan förstå att barnen saknar möjligheten att åka pulka och leka i snön för det hör liksom till.

  Fortsatt trevlig fredag!

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Pulka är fullt tänkbart att roa sig med också om man är ett större barn. 🙂 Men nu saknas ju alltså snön och sett till tiden vi är i kan det gott få vara så.
   Tack, detsamma önskar jag dig!

   Reply
 5. Så fint du skildrar årstiderna!

  Våren, ja våren, visst är den härligast av alla tider på året? Så tycker i vart fall jag, men den får gärna vänta litet till....

  Reply
  1. Mia

   Post author

   Våren är min absoluta favorit. Allt det där som händer runt omkring mig; ljuset, ljuden, dofterna ... Underbart!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 5 = two